De gemakken en ongemakken van elektrisch rijden 5

30 oktober 2018

Door Pauline van Norden

Elektrisch rijden, wel of niet? Je zit goed qua bijtelling en de auto’s zijn zuinig in het gebruik. Maar hoe zit het met de actieradius? Hoe makkelijk vind je een beschikbare laadpaal, en hoe lang duurt het opladen zelf? Pauline van Norden, duurzaamheidsmakelaar in Gouda, is elektrisch gaan rijden, en blogt over de gemakken en ongemakken van haar auto.

Actieradius-angst: het woord bestaat echt. Actieradius-angst weerhoudt mensen er zelfs van om over te gaan op elektrisch rijden. Ze zijn bang om met een lege accu langs de kant van de weg te staan. Daar kan ik me alles bij voorstellen! Gelukkig is het netwerk van laadpalen inmiddels zo goed, dat je onderweg altijd wel een plek kunt vinden om je auto op te laden. En er zijn steeds meer apps die je helpen om je route slim te plannen. 

McDonald’s

Laatst had ik een afspraak in het mooie Epe, op de Veluwe. Een tochtje van 220 kilometer (heen en terug), dus prima te doen op een volle Zoë. Theoretisch dan. Want toen ik na mijn afspraak mijn adres invoerde, zag ik op het schermpje dat ik het niet zou halen … De actieradius-angst vloog me aan! Maar precies op dat moment gaf Zoë zelf een aantal suggesties voor een tussenstop. En zo kwam ik terecht bij de McDonald’s - waar zelfs de laadpaal in huisstijl is. Een kwartiertje, een heerlijke cappuccino en een paar werktelefoontjes later kon ik weer met een gerust hart verder. Zonder actieradius-angst.

Verbondenheid

Mensen die elektrisch rijden voelen onderling soms net zo’n verbondenheid als motorrijders. Trots worden ervaringen, weetjes en technische kenmerken uitgewisseld. Maar bijna altijd komt de actieradius-angst wel voorbij. Hoe kom je op je bestemming - en hoe kom je weer terug. Rijd jij ook elektrisch? Of wil je dat gaan doen? Dan geef ik je graag een tip. Check vooraf of er laadpalen zijn op je bestemming, en waar die zijn. En rij op de snelweg 100 in plaats van 130 km/u. Dat scheelt enorm! 

En als je écht met samengeknepen billen in je auto zit van de actieradius-angst, blijf dan in de slipstream van een vrachtauto rijden. Dan weet je zeker dat je thuiskomt.

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!