De juiste keuzes maken

5 maart 2018

Blogestafette: Jan Poels, JP-Bloembinders

Natuurlijk willen we anno 2018 allemaal een zo duurzaam mogelijke wereld. Maar dat gaat niet vanzelf: het is ieders verantwoordelijkheid om bewust met onze planeet om te gaan. Daar hoef je heus geen heilige voor te zijn; je kunt het thema gewoon nuchter, realistisch en pragmatisch benaderen. Op je eigen manier.


Nu zijn er veel instanties om ons daarbij te helpen. Denk maar aan Max Havelaar, HIVOS, SMK (Stichting Milieu Keur), SGS (wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering) en MPS (More Profitable Sustainability). Sommige doen vreselijk hun best, maar sorteren weinig resultaat. Andere hebben meer of veel succes. Zoals de laatste twee, die ons als bloemist/ondernemer ondersteunen. Uit de wirwar van mogelijkheden moet je de juiste keuzes maken.

Lean & Mean
Duidelijke maar haalbare duurzaamheidsdoelstellingen formuleren en die op een zo efficiënt mogelijke manier proberen te realiseren: van dat Lean & Mean-principe werden we hier allemaal enthousiast. En dat enthousiasme is een voorwaarde om het traject van ‘Duurzame Bloemist’ in te gaan!

Gecertificeerd!
Mede dankzij de inzet van onder meer onze stagiair(e)s Marijn en Loes en met de VBW (Vereniging Bloemist Winkeliers) als vraagbaak, hebben we het certificaat behaald. Het certificaat laat zien wat met het blote oog niet zichtbaar is: JP-Bloembinders is een duurzame bloemist! Een duurzame bloemist is veel meer dan een bloemist die let op zo milieuvriendelijk mogelijk gekweekte bloemen. Een duurzame bloemist gaat óók verantwoord om met zijn afval, maakt bewuste keuzes voor ‘goede’ schoonmaakmiddelen, laat chauffeurs de training ‘het nieuwe rijden’ volgen, bevordert actief de instroom van jongeren, gebruikt groene stroom, is een erkend leerbedrijf, en méér.

Meer dan 200 bedrijven/organisaties bestellen dagelijks (veelal online) bloemen bij ons, en  willen dat zo efficiënt en duurzaam mogelijk doen. Die garantie hebben ze nu. Ook onze klanten (overheidsinstanties, gemeente, ziekenhuizen, politie) hebben hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, en waarderen het dat er nu een officieel gecertificeerde bloemist is in hun gemeente. En natuurlijk hopen we op een sneeuwbaleffect bij onze klanten …

Tevreden!?
Gecertificeerd wil natuurlijk niet zeggen dat we er al zijn! Duurzaamheid is een continu proces dat zowel van het team als van onze bestellers aandacht en inspanning vereist. We zullen dus kritisch moeten blijven, en niet te snel tevreden moeten zijn met het behaalde resultaat ‒hoe mooi ook! We hebben al de uitdaging om iedere dag weer de mooiste boeketten te verkopen, dit is nog een fantastische uitdaging erbij. En we dagen jou, als Gouwenaar, uit om mee te doen, en om samen met ons Gouda op de kaart te zetten als een Duurzame Gemeente!


Namens het team van JP-Bloembinders, de enige duurzame bloemist in Gouda,
Jan Poels     

Volg ons op: Facebook, Twitter en/of Instagram

JP-Bloembinders geeft de blogmier door aan ... Leen Blom van IT-bedrijf Centric!

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!