Tips voor een leven zonder afval in Gouda

14 november 2018

Door Kyra Weerts

Ruim een maand geleden ontving ik de blogmier van Thijs de Neeve. Ik hoefde niet lang na te denken over een geschikt onderwerp. Al tijden loop ik met het idee een afvalloos bestaan op te bouwen. Hoewel ik door de jaren heen al verschillende pogingen gewaagd heb, zorgden vele verhuizingen ervoor dat ik iedere keer weer opnieuw moest uitvinden waar de verpakkingsvrije producten te koop waren. Na drie generale repetities werd het daarom tijd voor het echte werk: ik deed mijn vuilnisbakken de deur uit en ging de uitdaging aan. In deze blog omschrijf ik hoe het mij verging. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Dat mijn verpakkingsvrije bestaan begon bij het aanschaffen van verpakkingen klinkt misschien wat tegenstrijdig. Toch is dat een noodzakelijke eerste stap. Zo voorkom je dat je naar huis fietst met een brood onder je arm, en een handje noten en 8 tomaten in je binnenzak. Bij de kringloopwinkel schafte ik voor een eerdere poging al 15 weckpotten aan. Een logische oplossing. Maar ik verruilde ze al snel voor de lichtere Tupperware-variant: ik sjouwde me een hernia met die potten. Daarnaast bieden de katoenen zakken van Bag again (verkrijgbaar bij conceptstore Kersvers Gouda) een uitkomst. Goed voorbereid begon ik zo mijn zoektocht naar de verpakkingsvrije producten van Gouda.

Eerste stop: de markt!

Op de markt in Gouda zijn veel verschillende onverpakte producten te vinden. Groente, fruit, vlees, vis, brood, noten en zelfs chocopinda’s zijn allemaal verkrijgbaar zonder verpakking. Hoewel het de eerste keer wat onwennig voelde, werd er gelukkig niet vreemd opgekeken toen ik mijn bakjes of katoenen zakken aan de verkoper overhandigde.

Lange Groenendaal: een straat vol duurzame oplossingen

Aan de Lange Groenendaal vind je een groot aantal winkeliers die actief nadenken over duurzame oplossingen. Zo zijn losse koffie en thee verkrijgbaar bij House of Goods en afvalvrije coffeeducks bij Kersvers Gouda, even verderop. De grootste uitdaging komt echter bij de verzorigingsproducten. Een aantal jaar geleden heb ik bij een eerdere poging geprobeerd mijn eigen zeep, crèmes en deo te produceren. Het resultaat was geen onverdeeld succes. Gelukkig heeft de wereld niet stilgestaan en is er momenteel een groot aantal zepen op de markt zonder verpakking. De zepen zelf zijn ook nog eens beter voor het milieu. Met de ambachtelijke zepen van Bloody Bishop en Energy Balance Biork deostick ruik je al snel weer naar heerlijke lentebloesem. Verpakkingsvrije tandpasta heb ik in Gouda helaas (nog) niet gevonden. Online schafte ik daarom een tandpastablokje op een stokje aan. Dat bleek in de praktijk helaas toch niet helemaal mijn ding. 

Boerderijwinkel Bloemendaalseweg: het walhalla van duurzame streekproducten

Melk is een product dat vaak lastig onverpakt te vinden is. Toch vond ik op fietsafstand een boerderijwinkel waar ik een eigen meegebrachte fles kan vullen met dagverse melk en zelfs karnemelk. Verder zijn er ook eieren zonder doos, onbespoten lokaal geproduceerde seizoengroenten en eigengemaakte roomboter te koop. Kortom: zeker een bezoekje waard voor iedere duurzame doener!

Hoe heb ik mijn eerste maand ervaren?

Mijn eerste maand was helaas niet zonder zonden. Hoewel ik voor veel producten een verpakkingsvrije variant heb gevonden, blijft bijvoorbeeld het vinden van onverpakte pasta of rijst een uitdaging. Het wegdoen van mijn vuilnisbakken heeft geleid tot vele eyeopeners. Het zorgde ervoor dat ik actiever op zoek ging naar duurzame oplossingen. Want: waar laat je een gebruikte pleister als afval niet bestaat? Bestaat er een duurzaam alternatief? Deze uitdaging en een gezonde portie nieuwsgierigheid houden mij gemotiveerd. Op het internet struin ik vele blogs en vlogs af waarin mensen hun ervaringen delen om zo voor mij passende oplossingen te vinden. Toch merk ik dat ik me soms wat bezwaard voel mijn nieuwe uitdaging met mensen te delen. Dat valt allereerst te wijten aan het hoge geitenwollensokkenimago. Daarnaast voelt het toch een beetje alsof je op een barbecue verkondigt vegetarisch te zijn. Het kán wel, maar is toch een tikkeltje ongemakkelijk. Het consumeren en het concept afval is zo met ons dagelijks leven verweven dat veel mensen een leven met afval als een gegeven beschouwen. 

Maar net als de opkomst van vegetarische vleesvervangers, groeit ook het aanbod van verpakkingsvrije producten. Er is steeds meer aandacht voor het groeiende zwerfvuilprobleem dat ons milieu maar in het bijzonder onze oceanen aantast. Ook de EU onderkent dat en kwam dit jaar met een verbod op kunststof voor eenmalig gebruik. Om te spreken van een opkomende trend richting ‘zero waste’ is wellicht wat voorbarig. Vooralsnog wordt de kar vooral getrokken door een groepje koplopers. Het leven zonder afval is niet altijd makkelijk en kost in het begin behoorlijk wat tijd. Dat komt vooral doordat gewoontes moeten worden doorbroken en nieuwe moeten worden gecreëerd. Met deze blog hoop ik jullie alvast een eerste zetje in de goede richting te hebben gegeven door mijn go to’s te delen.

Kyra Weerts, inwoner van Gouda

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!