Zwerfafvalverhalen schrijven

7 november 2018

Door Esther Klijn

Het begon in september 2012 met een 365-dagenproject, en nog steeds schrijf ik af en toe over zwerfafval. Verhalen, gedichtjes en kleine versjes. Alles om zwerfafval een verhaal te geven.

In september 2012 las ik een oproep op Gouda Bruist en Facebook om tijdens ‘Keep it Clean day’, de dag dat de herfst begint, Gouda te ontdoen van zwerfafval. Bij die oproep stonden foto’s met tuinkabouters en schoongeruimde stukjes groen ‒ en ik besloot om die dag zéker wat zwerfafval op te ruimen. De organiserende dames stelden voor om eens met al die Goudse Kabouters bij elkaar te komen, en te brouwen over een oplossing voor het zwerfafval in Gouda. Vele ideeën werden bedacht die avond.

365-dagenproject

Eén idee was om te schrijven over zwerfafval, zodat het op een andere manier zichtbaar zou worden … Wat vond ik dát een leuk idee! Maar hoe, wat en waar? Die nacht heb ik weinig geslapen, maar werd wél het idee geboren voor mijn blog. Ik zou dat zwerfafval een verhaal gaan geven. En niet zomaar, nee, ik was vast van plan er direct een 365-dagenproject van te maken.

En dat heb ik gedaan. Iedere dag was ik buiten om minimaal één stuk zwerfafval op te ruimen. Eerst zette ik het op de foto, dan ging het een afvalbak in. En als die niet in de buurt was, nam ik het afval mee naar huis.Thuis schreef ik dan een liedje, versje, gedichtje of klein verhaaltje bij de foto. Ik plaatste het stukje op mijn blogsite en zette een link op social media. Ook nodigde ik mensen uit om me foto’s van zwerfafval toe te sturen. Soms kreeg ik er zelfs een kant-en-klaar verhaaltje bij. Deze gastbloggers gaf ik ook een plekje op mijn site. 

Lessen op basisscholen

En nu? Ik heb een les ‘zwerfafvalverhalen schrijven’ gemaakt en ben al bij verschillende basisschoolklassen geweest. Kinderen doen in die les wat ik deed: ze ruimen afval op en schrijven een verhaal bij de foto. En ik raap nog steeds afval op, al schrijf ik niet meer dagelijks een afvalverhaal. Al die verhalen vind je op www.afvalverhalen.nl.

De Goudse Kabouters zijn er ook nog. Je ziet ze niet altijd, maar let maar eens goed op! En wie weet schuilt er in jou ook een kabouter? En heb je een keer een leuke foto van zwerfafval en heb je het opgeruimd? Dan mag je natuurlijk de foto naar mij sturen en schrijf ik er een verhaal bij!


Esther Klijn, handighe@live.nl


Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!