Afval: zelf aan de slag

Voorkomen is beter dan genezen ...

Afval bestaat niet. Althans niet in de natuur … Alles wordt hergebruikt en alles heeft waarde. Kijk wat je zelf kunt doen om je afval te beperken, of om het afval dat je produceert opnieuw waarde te geven.

Afval verminderen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dus hoe verminder je de hoeveelheid afval die je produceert? - Zeg eens nee: Met een Nee-Nee- of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders meer in je brievenbus. Dat scheelt zo’n 1800 folders per brievenbus per jaar. Vraag hem aan via www.neeneeneeja.nl of haal er gratis een op bij de receptie in het huis van de stad (burgemeester Jamesplein 1). Geen zorgen, de reclamefolders kun je blijven bekijken via www.reclamefolder.nl.

Koop slim, kook slim en bewaar slim! Daardoor voorkom je voedselverspilling. Kijk voordat je boodschappen gaat doen wat je in huis hebt, koop en kook niet meer dan nodig is en check de uiterste houdbaarheidsdatum. Koop ook producten zonder onnodige verpakkingsmaterialen. 

Gebruik zoveel mogelijk herbruikbare producten: herbruikbare tasjes, herbruikbare flesjes, je eigen beker voor de koffie … Weet je dat er zelfs wasbare luiers zijn? Mazzelkontje! 

Sharing is caring: heb je die spullen allemaal wel echt nodig? Hoe vaak gebruik je die boormachine nu eigenlijk? Deel zoveel mogelijk en kijk wat je zelf kunt lenen bij familie, vrienden en buren. 

Ga voordat je spullen weggooit eerst na of het nog te repareren valt.

Recyclen

En als we toch nog afval produceren, dan kunnen we die het best recyclen. Geef de spullen waar je zelf op uitgekeken bent een tweede leven door het naar de kringloopwinkel te brengen of online te verkopen. En doe actief aan afvalscheiding! Gemeente Gouda scheidt actief het afval via het systeem ‘Afval scheiden loont'. Wie in Gouda zijn afval beter scheidt en minder restafval aanbiedt, zal vanaf 2018 minder betalen! Gescheiden plastic wordt wekelijks opgehaald, dus wat houd je tegen!? En ook bij het afvalbrengstation kun je je afval prima scheiden. Kijk hoe 'Afval scheiden loont' werkt

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!