Doeners voor wonen

doeners

Rabobank Gouwestreek

Samen Duurzaam Sterker!

Lees verder

doeners

Mozaïek Wonen

Minder energiekosten, meer comfort

Lees verder

doeners

Susteen

Wij geven energieadvies aan huiseigenaren

Lees verder

doeners

Duurzaam wonen: zelf aan de slag

Energiebesparende maatregelen

Lees verder

doeners

Duurzaam Bouwloket

Gratis informatie en onafhankelijk advies over verduurzamen

Lees verder
Meer over wonen

Samen verduurzamen we alle buurten in Gouda!

Gouda heeft een grote ambitie: om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Waarom? Omdat Nederland het klimaatakkoord in Parijs heeft ondertekend, en ons hele land nu toewerkt naar een CO2-uitstoot van bijna nul in 2050. Daartoe zet het kabinet zwaar in op energiebesparing en een reductie van het gebruik van aardgas. 

Van gas los

Uiteindelijk gaan we zelfs van het aardgas af. Dat is niet alleen nodig omdat we zo de CO2-uitstoot verminderen, maar ook simpelweg omdat de fossiele brandstoffen opraken. 

Natuurlijk zijn er veel maatregelen nodig om deze doelstellingen te behalen. Denk alleen al aan de aanpassingen die nodig zijn om onze woningen van het gas af te halen … Want hoe gaan we de woningen verwarmen? En hoe koken we straks? 

Met elkaar: inwoners én gemeente

Er komt dus veel op ons af. En het gaat ons alleen lukken als we samenwerken. Inwoners, bedrijven én gemeente. Daarom bekijken we per buurt hoe we de woningen samen kunnen verduurzamen. Iedere buurt heeft immers haar eigen type woningen. Welke aanpak werkt het best in jóuw buurt? Wat kun je zelf al doen? En wat kun je met je buren oppakken? 

De buurtaanpak

In drie buurten in Gouda hebben we in 2017 al een start gemaakt met het verduurzamen van de woningen. 

1. Menukaart Per buurt is er een zogenaamde menukaart gemaakt. Dat is een stappenplan, specifiek gericht op één buurt, om de woningen te verduurzamen. Alle mogelijke maatregelen zijn daarin in kaart gebracht. Zo krijg je een idee wat je kunt doen. 

2. Duurzaam Bouwloket [link naar www.duurzaambouwloket.nl]  Duurzaam Bouwloket is het onafhankelijke gemeentelijke energieloket. Duurzaam Bouwloket kan je informeren en adviseren over mogelijkheden om je woning te verduurzamen, en jaarlijks veel energie te besparen. Denk aan de verbetering van het energielabel en de luchtkwaliteit in huis. Je bespaart daarmee niet alleen geld, maar verhoogt ook je wooncomfort!

3. Buurtbijeenkomsten Er worden verschillende bijeenkomsten en voorlichtingsavonden gehouden. Soms ga je daarin actief aan de slag met je buren om de mogelijkheden voor jóuw wijk te onderzoeken; op andere avonden vertelt een expert meer over een specifiek thema, zoals isolatie. Natuurlijk zijn alle avonden gratis en wordt er voor koffie en thee gezorgd.

Meedenken

Bij ‘Alle buurten’ rechtsboven kun je zien of we al zijn begonnen in jóuw buurt. Wil je actief meedenken en je buurtbewoners helpen bij het verduurzamen van hun woning? Mail dan naar info@maakgoudaduurzaam.nl. Zijn we nog niet actief in jouw wijk, maar wil je graag al aan de slag? Neem dan ook contact op met info@maakgoudaduurzaam.nl.