Operatie Steenbreek

Sluit je aan, vergroen je tuin!

Gouda heeft zich aangesloten bij Operatie Steenbreek; een landelijk initiatief om tuinen te vergroenen. Want minder steen en méér groen in de tuin betekent méér vogels, insecten en andere dieren. Te veel bestrating zorgt bovendien voor problemen tijdens hoosbuien ‒ en daar krijgen we steeds vaker mee te maken. Tegels eruit, groen erin dus! In Gouda werken natuurverenigingen KNNV-Gouda, IVN IJssel en Gouwe en Groei&Bloei afdeling Gouda e.o. samen met gemeente Gouda aan de leefbaarheid van de buurten. Ze informeren je graag over het vergroenen van je tuin. En natuurlijk krijg je tips en adviezen.

De voordelen van groen (of: de nadelen van verstening)

- Een groene leefomgeving vermindert stress, en vergroot ons gevoel van welzijn.

- Groen vermindert de luchtvervuiling (door opname van CO2) en dempt de geluiden in de stad.

- In dichtbebouwde steden met weinig groen is het extra warm. Met groen voorkom je dus hittestress.

- Verstening vermindert ruimte voor biodiversiteit.

- Door het aanbrengen van verharding vermindert de doorlaatbaarheid van de bodem voor water. De versnelde afvoer van regenwater leidt tot overbelasting van het riool.

Doe ook mee. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde samenleving! Elke eerste woensdag van de maand is er een inloopmiddag in infocentrum het Heempad aan de Bloemendaalseweg. Daar kun je al je vragen stellen over het vergroenen van je tuin.

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!