x
Charles deluvio Za9oag RJNLM unsplash

Energiebespaarlening voor woningeigenaren en VvE

Ben jij huiseigenaar of Vereniging van Eigenaren (VvE) en wil je jouw woning verduurzamen? Dan kun je een Energiebespaarlening aanvragen.

De Energiebespaarlening is bestemd voor huiseigenaren en VvE’s vanaf 8 appartementen. De lening heeft een lange looptijd en een lage rente. De Energiebespaarlening is onderdeel van het Warmtefonds en wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. Het Warmtefonds is door de Rijksoverheid in het leven geroepen zodat iedereen in Nederland op een betaalbare manier zijn woning kan verduurzamen.

Energiebesparende maatregelen

Een huis verduurzamen kan op verschillende manieren. Je kan een Energiebespaarlening aanvragen voor verschillende energiebesparende maatregelen. Voorbeelden zijn:

  • Aansluiting op het warmtenet
  • De aanleg van zonnepanelen
  • Isoleren van het dak
  • De installatie van een zonneboiler

Klik hier voor meer voorbeelden.

Lange looptijd

Je hebt maximaal 20 jaar de tijd om de lening terug te betalen. Kies je er bijvoorbeeld voor om jouw woning voor 15.000 euro te verduurzamen, dan mag je dat in 5, 10 of zelfs 20 jaar aflossen. Hoe langer de looptijd, hoe lager het bedrag dat je per maand terugbetaalt. Bijvoorbeeld: bij een looptijd van 20 jaar, betaal je 75,89 euro per maand. Bij een looptijd van 15 jaar betaal je 95,84 euro per maand. En bij 10 jaar 136,02 euro per maand.

Het bedrag dat je per maand bespaart op de energierekening, komt in de buurt van wat je per maand aflost. Zo heb je een duurzamere woning, maar betaal je per maand niet heel veel meer dan dat je nu doet.

Kleinere VvE’s

Ook VvE’s vanaf 8 appartementen mogen gebruikmaken van de Energiebespaarlening. Voorheen kwamen alleen VvE’s vanaf tien appartementen hiervoor in aanmerking.

Aantrekkelijke rente

De rente op de afgesloten Energiebespaarlening wordt bewust laag gehouden. Er gelden verschillende rentetarieven, afhankelijk van hoe lang de lening loopt. Spreek je bijvoorbeeld een looptijd van 15 jaar af, dan betaal je per jaar 1.9 procent rente. Sluit je een lening af die 20 jaar loopt, dan is de rente iets hoger: 2 procent.

Voor VvE’s gelden iets andere rentetarieven. Voor een lening met een looptijd van 15 jaar is de rente 2,1 procent. Bij een lening van 20 jaar is de rente 2.2 procent. Kijk op www.energiebespaarlening.nl/rente voor het volledige renteoverzicht.

De leningen zijn aan te vragen op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Bezoek de website