x
Overleg energiecoaches Evert als energiecoach 2 soorten isolatie

Zet de eerste stap met een Goudse energiecoach

Bespaar door te starten met isoleren

Een duurzaam huis bereik je in stappen. Neem telkens kleine stappen en ervaar het effect. Niet alles hoeft in één keer. Een mooie eerste of vervolgstap is het aanvragen van een bezoek aan huis door een energiecoach.

Meld je aan voor gratis advies aan huis van een energiecoach

Kleine aanpassingen leveren al veel op

Energiecoaches denken mee over kleine aanpassingen. Hij/zij geeft advies aan huis. Met minimale inspanningen kun je al enkele honderden euro’s per jaar besparen op de energiekosten. Zet bijvoorbeeld je CV ketel op 60 graden, plaats radiatorfolie achter de verwarmingen of koop een brievenbusborstel. En wist je dat ongeveer 20% van het gasverbruik komt van het warme water? Kort douchen en een waterbesparende douchekop plaatsen helpt.

Overstappen naar andere vormen van energie

Energiecoaches laten ook zien wat het betekent als je kiest voor andere oplossingen dan aardgas. Als de temperatuur buiten 10 graden lager is dan binnen kan de coach met een warmtescan foto's maken. Met deze foto’s ontdek je welke stappen je het best kunt nemen om nog meer energie te besparen. Wanneer je echt wil investeren is het handig te weten wat het meeste effect heeft. Want zomaar een warmtepomp aanschaffen bij een slecht geïsoleerd pand heeft minder zin. Zonnepanelen kun je trouwens altijd plaatsen.

Isoleren en energie besparen: kies je voor vloer- muur- en/of dakisolatie?

Laat je goed informeren. Voor bijvoorbeeld kruipruimtes zijn verschillende oplossingen. Zand storten werkt niet goed, want vocht blijft erdoor komen. Schelpen zakken vaak weg in de zachte bodem. Wat wel werkt is dampremmende folie op de grond en natuurlijk de onderkant van de vloer isoleren. Dat isoleren kan met schuimvlokken, luchtzakken van isolerende folie of isolatiedekens. Zorg voor ramen met isolerend glas. Voor monumentenpanden is er “monumentenglas”. Dit dubbele glas is lichter van gewicht en kan in de bestaande sponningen worden gezet. En wat te denken van een groen dak? Dat isoleert in de winter en koelt in de zomer. Een schuin dak kun je isoleren. Maar als er alleen spullen opgeslagen liggen, isoleer dan de vloer van de zolder. Dat is een stuk gemakkelijker.

Verbouwen

Bij het Duurzaam Bouwloket kun je als Gouwenaar gratis terecht voor de technische en bouwkundige vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen en energie opwekken. Ook denkt het Bouwloket mee over de financiering hiervan. Dit geldt ook Verenigingen van Eigenaren.

Subsidies

De Rijksoverheid, de provincie Zuid Holland en de gemeente Gouda geven verschillende subsidies.

Bezoek de website