x
Evert als energiecoach P1 8 9

Energiecoach aan huis

Gratis energiecoach

In Gouda zijn 16 bewoners opgeleid tot energiecoach. Een energiecoach geeft advies aan huis (of op afstand via videobellen) aan bewoners. Hij/zij bespreekt een vragenlijst en geeft aan hoe bewoners hun gedrag kunnen aanpassen om daarmee energie te besparen. Met minimale inspanningen kan je in een woning al enkele honderden euro’s per jaar besparen op de energiekosten. Zo kan je bijvoorbeeld: niet alle ruimtes verwarmen, radiatorfolie achter de verwarming plaatsen, een brievenbusborstel nemen, besparen door het vervangen van apparaten die veel energie verbruiken, LED lampen gebruiken, korter douchen, deksels op de pannen bij het koken en alle oplaadsnoeren zonder apparaat uit het stopcontact halen.

Isoleren en energie besparen
Energiecoaches geven meer inzicht in de werking en het effect van alternatieve energie-oplossingen en de technische uitleg daarbij. Ze zijn uitgerust met een lijst met checks en vragen en speciale warmtecamera’s, waarmee ze “koudebruggen” en het verlies aan energie kunnen vastleggen (een warmtescan kan worden gemaakt als de temperatuur buiten 10 graden lager is dan binnen). Deze foto’s zijn te gebruiken voor vervolgstappen om nog meer te besparen en comfort toe te voegen. Wanneer je echt wil investeren is het handig te weten wat het meeste effect zal hebben. Zomaar zonnepanelen plaatsen of een warmtepomp aanschaffen op een niet goed geïsoleerd pand heeft weinig zin.

Vloer-, muur- of dakisolatie wordt altijd als eerste aangebracht. Dubbel glas, HR++ of Triple glas levert daarnaast veel energiebesparing op en geeft heel veel comfort in de winter. Je kan ook eens denken aan een groen dak, dat isoleert in de winter en koelt in de zomer. Voor dat groene dak geeft de gemeente subsidie.

* Bij het Duurzaam Bouwloket kan je ook terecht voor al je technische vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energie opwekken en financieringsmogelijkheden. Een gratis advies uitbrengen aan de Vereniging van Eigenaren is ook een mogelijkheid. Klik op deze link

Meld je aan voor een gratis bezoek aan huis of een digitaal energieadvies van een energiecoach via onderstaande knop die je naar de website van de gemeente Gouda brengt.

Bezoek de website