x
Voorbeeldtuinen Vogelbuurt

Groene voorbeeldtuinen in de Vogelbuurt

Leerlingen van het Wellant-college starten vandaag, dinsdag 20 februari, met de metamorfose van drie tuinen in de Vogelbuurt (Korte Akkeren). Op verzoek van de Vogelbuurters zelf worden het groene voorbeeldtuinen ofwel tuinen die niet volledig uit steen bestaan. Dat biedt een kans om de wijk groener te maken.

Van ontwerp tot aanleg

Gemeente Gouda, Woonpartners en het Wellant-college zijn de samenwerking aangegaan om een aantal tuinen in de Vogelbuurt in te richten als voorbeeldtuin. Er zijn drie tuinen aan de Koningin Wilhelminaweg uitgekozen die nu nog uit veel stenen bestaan. De mbo-leerlingen maken voor deze tuinen een ontwerp, bespreken dat en leggen daarna samen met de vmbo-leerlingen de tuin aan. Het is een mooi eerste project van Operatie Steenbreek met als doel om iedereen in Nederland te enthousiasmeren om de tuin te vergroenen.

Riool aanleiding tot brede participatie

Het thema ‘groen, schoon, veilig en duurzaam’ in de wijk is op de agenda gekomen na een aantal bewonersavonden. Die avonden waren er vanwege de vervanging van de riolering in de wijk. Dit project had vorm kunnen krijgen door de straat open te maken, het riool te vervangen, op te hogen en de straat dicht te maken. Maar participatie staat hoog op de gemeentelijke agenda. Dat betekent samen dingen doen. Om die reden is dit project anders aangevlogen.

Groen, schoon, duurzaam en veilig

Het riool was een aanleiding om ook andere onderwerpen die in de Vogelbuurt spelen mee te nemen. Betrokken inwoners willen meer verantwoordelijkheid en de gemeente is daarin meegegaan. Dus is dit project breder aangepakt. Meer dan sec een projectplan uitvoeren, maar breder kijken. Op verzoek van de inwoners krijgen daarom de thema’s 'groen, schoon, meedoen, duurzaamheid en veiligheid' de aandacht. Hieruit zijn onder meer de voorbeeldtuinen tot stand gekomen. Het oorspronkelijke vervangen van het riool in de Vogelbuurt is op deze manier een mooi voorbeeld van de benutte kracht van de samenleving.

Bezoek de website