x
Nick den Besten in Looierspoort Gouda Voorgevel Looierspoort Gouda vanuit binnen gezien Looierspoort Gouda

Een monument, verduurzamen, dat kan echt!

Wonen in een monument

Nick den Besten woont in de Looierspoort midden in de Goudse binnenstad samen met circa 20 andere mensen.

Het huisje is in 1876 op zand gebouwd en heeft vele functies gehad. Eind jaren-90 heeft de gemeente besloten dat alle huisjes in ere hersteld moesten worden en zijn deze als gemeentelijk monument beschermd. De huisjes hebben geen fundering en zijn op het zand gebouwd.

Isolatie
Tijdens de renovatie werd door de gemeente de vloer afgegraven en een nieuwe vloer gestort van beton met isolatie. Ook de muren en het dak werden geïsoleerd met 11 cm steenwol. Nick woont hier nu 4 jaar en is erg geïnteresseerd in duurzaamheid. Hij let op energiezuinige apparaten als hij die nieuw moet kopen en bijna elk jaar investeert hij iets in zijn huis.
“Tegenwoordig heb ik aan de achterzijde HR++-glas dat de warmte goed vasthoudt. Ondanks het enkele glas aan de voorzijde doorsta ik nu al de 50-gradentest, dat betekent: mijn huis is warm te stoken met de CV ketel op 50 graden, dat scheelt flink in de stookkosten. Op termijn zou ik best een warmtepomp willen, maar het is nog even de vraag waar die dan kan staan. Ik doe alles stap voor stap: eerst nog het laatste aanwezige enkele glas aanpakken”, aldus Nick.

Veel kennis
Het is te merken dat Nick veel kennis heeft opgedaan over de energietransitie, daarom werd hij energiecoach in Gouda. “Voor mensen die verhuisplannen hebben: investeer direct in isolatie en overweeg bijvoorbeeld een goedkopere keuken in plaats van een hele dure! Dat scheelt straks in energiekosten en in comfort. Kijk bij een oud huis ook eens in het gemeentearchief of er bouwtekeningen, zodat je weet wat er eerder is gebeurd, dat kan goed helpen.”

Wil je ook een energiecoach aan huis? Vraag deze aan via: www.gouda.nl/energieadvies