x
Rekenen plaatje 1 MGD21 mier SUBSIDIES RGB

Vraag in maart/april geld aan bij het NOODfonds

Samenwerking voor mensen met te hoge energieprijzen

SchuldenlabNL, de Nederlandse Schuldhulproute en energieleveranciers Eneco, Essent, Greenchoice en Vattenfall zijn sinds maart 2022 samen bezig met oplossingen voor de hoge energieprijzen. Zij presenteerden toen een actieplan om huishoudens te helpen om financieel gezond te blijven. Op 1 juni 2022 lanceerden zij op www.geldfit.nl/energie een gids met informatie en advies over de hoge energieprijzen. De laatste oplossing die zij presenteren is de oprichting van het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met 30 april 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in het huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. Start met de Noodfonds-check via hun website.

Wie kan het aanvragen

  • Een huishouden met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan € 2.980,- (alleenstaand) of € 3.794,- (samenwonend).
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen.
  • Via de website van de rijksoverheid kom je ook bij de aanvraag: https://www.rijksoverheid.nl/a...

------------------------------------------

Noodfonds voert verbeteringen door

Het Noodfonds Energie laat in een reactie begin maart weten dat de smartphone als vereiste uit het aanmeldproces wordt gehaald, mensen kunnen hun steunaanvraag nu ook via de computer indienen. Dat is besloten na overleg met verschillende belangenorganisaties zoals ouderenbonden ANBO en KBO-PCOB en bewindvoerdersbonden Horus en NVVK.

Daarnaast kunnen bewindvoerders en hulpverleners ook mensen helpen bij een aanvraag met een DigiD-machtiging. Omdat de vraag vermoedelijk hoger is dan het aantal aanvragen dat tot nu toe is ingediend, blijft het Tijdelijk Noodfonds Energie een maand langer open, namelijk tot 30 april. Er zijn inmiddels ruim 33.000 verzoeken binnengekomen. Lees hier het bericht via Avro/Tros

Bezoek de website