x
Th IMG 20200619 121523 70eef391 1870 4313 8fde c245382be2e8 Parkeergarage HTC 10c98d1b 750x400 Duurzame stad smart grids Floating farm Parijs in 2050

Wedstrijd duurzame stad 2021

Ontwerp een Duurzame wijk in Gouda!

Dat is de opdracht waar ook dit jaar weer meer dan 100 leerlingen van drie middelbare scholen uit Gouda mee aan de slag gaan. Met ontwerpwedstrijd Duurzame Stad betrekt de gemeente zo jongeren bij de verduurzaming van de stad.

Is jouw duurzame wijk wel toekomstbestendig?
Tijdens Duurzame Stad ontwerpen jongeren van verschillende middelbare scholen in groepjes een duurzame wijk in de stad of het dorp waar ze wonen. Uitdagingen waar de gemeente voor staat, vliegen de leerlingen aan met creatieve en innovatieve oplossingen.

Tijdens de kick-off van Duurzame Stad krijgen alle scholen een spoedcursus duurzaamheid. Daar verdiepen ze zich in de verschillende thema’s waarmee zij rekening mee kunnen, en soms moeten houden. Op basis daarvan selecteren de leerlingen een aantal thema’s waar ze de focus op leggen.. Is jouw wijk bijvoorbeeld wel bestand tegen de gerezen zeespiegel? En let je wel op lokale én duurzame voedselproductie en energieopwekking? Van duurzaam bouwen tot biodiversiteit en van circulaire economie tot participatie: alle thema’s zijn onmisbaar in de duurzame stad van de toekomst.

Dit jaar is er in gemeente Gouda speciale aandacht voor de verkenningsbuurten. Dit zijn buurten in Gouda waar de gemeente momenteel de aardgasvrije mogelijkheden verkent. De gemeente nodigt de leerlingen daarom speciaal uit om één van deze buurten te selecteren.

Goudse hulplijnen
De leerlingen staan er natuurlijk niet alleen voor. Zij hebben de beschikking over een aantal duurzame hulplijnen die zij om advies mogen vragen over hun ideeën. Dit zijn Goudse duurzaamheidsexperts vanuit verschillende expertises. Zij bekijken de eerste ontwerpen en geven tips en advies over verbeterpunten. De experts voor dit jaar komen binnenkort op deze website.

Finale
In een spetterende finale verdedigen de per school één groep met hun beste ontwerp. Een deskundige jury van duurzaamheidsexperts in Gouda beoordeelt onder leiding van wethouder Hilde Niezen de ontwerpen. De winnaar ontvangt een duurzame prijs.

De gemeente Gouda en de Omgevingsdienst Midden Holland organiseren dit jaar alweer voor de 8e keer de wedstrijd Duurzame stad in samenwerking met de Stichting Duurzame Stad. Gouda investeert daarmee in een groene, klimaatbestendige stad met een frisse blik op de energietransitie. Deelnemende scholen dit jaar zijn Het GSG Leo Vroman, Carmelcollege, locatie Antonius en het Coornhert Gymnasium. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Trees van Dijk via tvandijk@odmh.nl, of met Bie Muusze via info@duurzamestad.nl.

Ga brainstormen en laat je inspireren:

Klik voor Rainaway

Klik voor Hieropgewekt

Klik hier voor circulaire stad

Klik hier voor de Dak-dokters

Klik hier voor rooftop revolution

Klik hier voor Resilient Rotterdam

Klik hier voor de drijvende boerderij

Klik hier voor slimme energiesystemen

Bezoek de website

Kijk ook eens naar:

Welke Goudse verkenningsbuurten worden het eerst aardgasvrij?

Download bestanden:

Opdracht Duurzame Stad Gouda 2021 (1,408 MB)