x
Duurzame stad IMG 20200619 121523

Wedstrijd Duurzame Stad 19 juni

Leerlingen maken een doordacht plan

Op verzoek van de gemeente waren de scholieren aan zet... de opdracht luidde: "Kies een Goudse wijk en bedenk een plan om deze wijk te verduurzamen."
Bij de ontwerpwedstrijd “Duurzame Stad” zijn de rollen omgedraaid. Tijdens het project Duurzame Stad maakten meer dan 120 leerlingen van vier middelbare scholen uit Gouda kennis met alle aspecten van duurzaamheid. Zo betrekken de ODMH, de gemeente Gouda en Stichting Duurzame Stad de jongeren actief bij het verduurzamen van de gemeente. Op basis van de opgedane kennis, vormden de leerlingen hun eigen projectteams.

5 teams van 4 scholen

20200619 094354 001

Vijf projectteams bedachten een eigen verduurzamingsplan voor een wijk in Gouda. Voor aanvang van de finale presenteren de teams dit plan aan een deskundige jury. Na een kritisch beraad bepaalt deze jury vervolgens wie het beste plan heeft bedacht. Tijdens de finale maakt de jury deze winnaar bekend. Dit team wint een energiescan van een energiecoach bij alle deelnemers thuis en ontvangen een duurzaam cadeau.

En de winnaar is.........

Duurzame stad IMG 20200619 121523

De ontwerpwedstrijd “Duurzame Stad” wordt voor de achtste keer georganiseerd. Dit jaar is het i.v.m. COVID-19 de eerste keer dat de finale digitaal plaatsvindt.
De scholen die dit jaar aan het project deelnemen zijn het Driestarcollege, Carmelcollege, GSG Leo Vroman en het Coornhert Gymnasium.

De groep Gray to Green van de GSG Leo Vroman kwam als winnaar uit de bus! Zij waren begonnen met een enquête onder de bewoners, die meer betrokken wilden worden bij een andere inrichting en behoefte hadden aan een buurtcentrum. Hun ontwerp was creatief, integraal, met een kaart waar ze kansen zagen voor verbetering in de wijk. Groen/blauwe speelplaatsen ook rondom scholen, want vroeg geleerd is oud gedaan. Daarnaast hadden ze goed nagedacht over Goverwelle als autovrije wijk, met zelfs een zonneweide aan de rand van de wijk. Deze groep wint een bioscoopbon en alle leden ook een energieadvies van een energiecoach.