Duurzaamheidsdag Gouda brengt velen in beweging

31 oktober 2017

Duurzaamheidsdag Gouda op zaterdag 28 oktober succesvol!

De Duurzaamheidsdag Gouda afgelopen zaterdag bracht velen al vroeg naar het gebouw van het Coornhert Gymnasium. In de afgeladen aula van de school opende burgemeester Milo Schoenmaker samen met kinderburgemeester Romaissa Magouh de dag. Allebei benadrukten zij dat duurzaamheid ook belangrijk is voor de wereld waarin de kinderen van nu straks moeten leven. Marjan Minnesma van Urgenda legde in een eerder opgenomen interview uit hoe dringend de aanpak van broeikasgassen is, maar dat het nog niet te laat is als we er vandaag maar mee beginnen.

Het Atrium van de school was de hele dag een gezellige drukke markt met uitleg en demonstraties hoe je energie kunt  besparen, energie kunt opwekken, de natuur versterken, eerlijke producten kunt herkennen en hoe je bij je kleding op duurzaamheid kunt letten. Er was ook een kledingruilbeurs waar gekeken,  gepast en geruild werd. 

In maar liefst tien lokalen van de school tegelijk werden in drie rondes  boeiende presentaties gegeven en workshops gehouden met steeds weer nieuwe deelnemers. Kinderen en volwassenen tekenden samen een indrukwekkende banner met hun ideeën over een duurzame toekomst. De Goudse KNMI-meteoroloog Geert Jan van Oldenburgh ontzenuwde met duidelijke feiten alle ‘nepnieuws’ dat de opwarming van het klimaat niet door de mens zelf veroorzaakt zou worden. Jonge Goudse ondernemers die op verschillende manieren aan duurzaamheid werken vertelden hun eigen gedreven verhaal en legden nieuwe contacten. Kinderen leerden hoe ze Waterspaarders konden worden en onderzochten het leven in het water bij het Jan van Renesseplein.

In een opnieuw volle aula werd de dag besloten met o.a. het winnende duurzaamheidsgedicht van Margreet Hendriks uit de workshop van stadsdichter Hanneke Leroux. De organisatie van de Duurzaamheidsdag kondigde vervolgactiviteiten aan. Zo zullen zij de Goudse politieke partijen gaan uitdagen om voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in debat te gaan over wat zij in Gouda gaan doen aan duurzaamheid.

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!