Energieadvies van Susteen

27 januari 2018

“Kosten omlaag, comfort omhoog”

De thermostaat staat netjes op 20 ºC, maar toch is het flink warm in huis. “Voel je het?”, vraagt Marten, bewoner van de Grassenbuurt. Het is een prachtige woning, ruim en met voldoende privacy. Maar de verwarming is dus wel aan vervanging toe. En nu de verwarming eruit gaat, neemt Marten meteen maar het hele huis onder de loep. “Het is een vreselijk energie-onzuinig huis. Ik kan mijn maandlasten wel halveren. Daar schrok ik van. Dus toen de gemeente een brief stuurde over een informatieavond ‘Energiebesparing’ in de Water-, Grassen- en Steinenbuurt, ben ik daar mijn licht gaan opsteken. En ik ben direct ingegaan op het aanbod van € 50,- korting op onafhankelijk energieadvies van Susteen.” Zo’n adviseur neemt hele woning op. Hoeveel raampartijen zijn er? Wat is het warmteverlies? Hoe zit het met verlichting? Daarna brengt hij een rapport uit waarin hij maatregelen voorstelt. Compleet met een overzicht van de kosten, want hij vraagt ook de offertes voor je aan.

“Natuurlijk doe ik dit vooral voor mijn portemonnee, ik kan honderden euro’s besparen. En tegelijkertijd mijn wooncomfort vergroten. In de badkamer bijvoorbeeld, hebben we last van schimmel. Een andere manier van verwarmen zou dat kunnen oplossen.” Dat hij wel degelijk ook duurzaamheidsidealen heeft, laat zijn werk zien. Hij werkt namelijk aan een installatie die gras en riet omzet in warmte en elektriciteit, en is bezig zogenaamde graskool te maken. Dat zijn briketten voor de bbq waarvan de grondstof Nederlands gras is. Dat bespaart voornamelijk veel CO2 in het transport, want de traditionele houtskool komt vaak uit het Oostblok (Polen en verder). En ook dat vinden wij wel weer een interview waard …

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!