Het Bosje van Cats

21 september 2018

Stukje oer-Hollandse wildernis in Gouda

‘Het is geen rommeltje. Het is zo bedoeld’.


Dit kwam niet letterlijk zo op het bord te staan bij het Bosje van Cats, maar het is wél de strekking van het verhaal. Het bosje wordt namelijk ecologisch beheerd. Niet door de gemeente, maar door gepassioneerde buurtbewoners. Het Bosje van Cats ligt tussen het ziekenhuis en de Ridder van Catsweg in. De laatste jaren is daar veel vernieuwd en gebouwd. Hét moment om met z’n allen om de tafel te gaan zitten en te bedenken: kunnen we dit unieke stukje Gouda behouden? 

“We grijpen alleen in als het nodig is”

Margo Pluijter (coördinator), Rinus Slingerland en Freek Deuss vertellen: “We laten de natuur er volledig zijn gang gaan, en proberen het als buren zo groen en natuurlijk mogelijk te houden. We grijpen dus alleen in als het nodig is. Bijvoorbeeld als takken te veel overhangen naar het ziekenhuis. En ja, we halen wel de Japanse duizendknoop weg. Dat is een ‘invasieve exoot’ die andere planten en kruiden verdringt, en zelfs door asfalt heen breekt. Die plant wil je er niet hebben!”

Nieuwe soorten begroeiing

Dus gaan ze minstens een keer per twee weken langs. Maar verder doet de natuur het zelf. “Dat is de grootste uitdaging. Niets doen, en geduld hebben. Maar dat geduld wordt beloond: vogels keren er terug, en we beginnen nieuwe soorten begroeiing te zien. Mossen, paddenstoelen: het Bosje van Cats is een oer-Hollandse wildernis. Het Bosje regelt ook zelf zijn bezoekers. Want het is er nat, en zo dicht begroeid dat er nauwelijks een pad te vinden is. “ 

Vogelexcursies 

Wel is er laatst een vogelexcursie gehouden. “Dat willen we voortaan ieder jaar doen.” En de buurtbewoners hebben nog meer ambities. “Scholen hoeven niet ver weg voor biologielessen, het bosje is er ideaal voor! We willen ook meer samenwerken met het ziekenhuis, bijvoorbeeld door informatie te geven over het groen dat zo dichtbij is. Want groen is goed voor je.”

Groen Moet Je Doen!

Voor het beheer en alle activiteiten wordt samengewerkt met de gemeente binnen het kader van Groen Moet Je Doen: een regeling die groene buurtinitiatieven in Gouda ondersteunt. Want dat soort initiatieven zijn goed voor dieren zoals vlinders en vogels, én ze brengen sfeer en betrokkenheid in de buurt. Dat laatste kunnen Margo, Rinus en Freek beamen: “We genieten van het bosje. Maar het is minstens zo leuk om bij elkaar te zitten met  een kop koffie of een glaasje wijn, en over het bosje te praten.”
 

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!