Nora, Juwairriyya en Jamie

9 februari 2018

Over ijsberen, plastic en douchen

“We hebben het warm.” De verwarming op school is lager gezet, maar Nora (9), Juwairiyya (11) en Jamie (9) van obs Het Schateiland lijken er geen last van te hebben. In hun onesies en dikke truien vertellen ze over Warmetruiendag [2 februari] op school. Ze komen net van buiten, uit de rechtermouw van de geweldige, levende trui die op het schoolplein werd gevormd. “Gisteren heeft de juf een soort spreekbeurt gehouden”, blikt Nora terug. “En we keken filmpjes”, vult Jamie aan. Op Warmetruiendag zelf hebben ze een trui gemaakt van papier. Niet zomaar een trui, maar een trui met hun eigen Loesje-tekst of rijmpje erop. ‘Waarom het milieu vervuilen als je het ook kan verbeteren’ en ‘Waarom gas en geen gras’. “Gas is slecht voor het milieu”, legt Juwairiyya uit. “Daarom zetten we de verwarming lager.” Wie méér wist, mocht in de klas vertellen. Over plastic (“Als vissen dat opeten, krijgen wij dat ook weer binnen!”), klimaatverandering (“Smeltend ijs is een gevaar voor ijsberen”) en bomenkap (“We hebben bomen nodig om de CO2 te verminderen”). “We hebben heel veel geleerd terwijl we gewoon zaten te praten, en door de truien te maken”, vindt Juwairiyya. Dus wat Nora, Juwairiyya en Jamie betreft doen ze volgend jaar weer gezellig mee. En tot die tijd proberen ze ietsjes korter te douchen …

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!