Nul op de Meter Woning

15 september 2017

Tip van Joop: "Ga niet af op grote advertenties"

Joop van Os en Darinca Vorster 

“Ga niet af op grote advertenties. En laat je vooral niet beperken door wat je al weet.” Joop en Darinca hebben heel wat gegoogeld vóór hun huis aan de Voorwillenseweg in Gouda was zoals het nu is: een schitterende nul-op-de-meterwoning. Een woning dus, waarbij het netto-energiegebruik tot nul gereduceerd wordt door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. “Je merkt verder niet dat je duurzaam woont. Behalve misschien aan de constante comfortabele temperatuur in huis.”

De Energieboot

Het balletje kwam aan het rollen toen Joop en Darinca een kavel grond konden kopen aan de Voorwillenseweg in Gouda. Joop: “Ik heb altijd gezegd: ‘Als ik ooit een huis laat bouwen, moet het duurzaam zijn.’ Waarom? In m’n mts-tijd, in de jaren 80, zag ik de Energieboot door Nederland varen. Die boot promootte duurzame energie. Dat heeft indruk gemaakt.” Nu, jaren later is het gelukt. En hoe. Het huis van Joop en Darinca heeft triple glas ‒ wat ook nog eens geluidsisolerend werkt ‒ uitsluitend ledverlichting, een douche-WTW (warmteterugwinunit), een warmtepomp voor vloerverwarming (in plaats van radiatoren) en 42 zonnepanelen. En een dakhelling van 36 graden, waardoor de panelen optimaal rendement opleveren. 

“Duurzaamheid zit al in kleine aanpassingen”

Is dat niet een enorme investering? “Duurzaamheid zit al in kleine aanpassingen. Bij renovaties en verbouwingen kun je stap voor stap verduurzamen. En de kosten voor zonnepanelen bijvoorbeeld zijn tegenwoordig al veel lager dan ze waren ‒ en de panelen leveren direct wat op. Na zo’n 6 jaar heb je ze al terugverdiend!”

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!