Onthulling NAP Peilschaal

16 mei 2018

En bekijk het nieuwe weerplein!

De Weerclub Gouda is al sinds 1991 actief op kinderboerderij De Goudse Hofsteden. In de vitrine vind je veel informatie over het meten van het weer. En op het weerplein buiten staan allerlei officiële instrumenten daarvoor.

Vanwege de klimaatverandering besteedt de weerclub steeds meer aandacht aan hittestress, maar ook aan water. Piekbuien kunnen namelijk voor enorme overlast zorgen, en door klimaatverandering zal dat erger worden. Bovendien wonen we in Gouda al erg laag. 

Om dat nog aanschouwelijker te maken, is het Hoogheemraadschap gevraagd om een officiële NAP-Peilschaal. Daarop is te zien dat het weerplein op -1.80 m onder NAP ligt. Zonder dijken en goede pompen zouden we daar dus allemaal verdrinken. Nu gelukkig niet!

Bovendien is er een weerplein. Je ziet daar vier verschillende typen bestrating ‒ en de verschillen daarin als het om (afvoer van) water gaat. De Weerclub hoopt Gouwenaars te stimuleren hun tuinen niet helemaal dicht te straten, maar als ze toch voor verharding kiezen in ieder geval waterdoorlatende verharding toe te passen ...

De Weerclub bouwt momenteel aan een meetnetwerk in Gouda om de verschillende effecten te meten in onze stad (weerstations die nu al meedoen). Ze gebruikt het weerplein ook in de weerlessen die ze samen met NME de Zwanenbloem/Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) geeft.

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!