Samen verduurzamen we alle buurten in Gouda

22 januari 2018

Doe je mee?

Gouda heeft een grote ambitie: om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Waarom? Omdat Nederland het klimaatakkoord in Parijs heeft ondertekend, en ons hele land nu toewerkt naar een CO2-uitstoot van bijna nul in 2050. Daartoe zet het kabinet zwaar in op energiebesparing en een reductie van het gebruik van aardgas.

Van gas los
Uiteindelijk gaan we zelfs van het aardgas af. Dat is niet alleen nodig omdat we zo de CO2-uitstoot verminderen, maar ook simpelweg omdat de fossiele brandstoffen opraken. Natuurlijk zijn er veel maatregelen nodig om deze doelstellingen te behalen. Denk alleen al aan de aanpassingen die nodig zijn om onze woningen van het gas af te halen … Want hoe gaan we de woningen verwarmen? En hoe koken we straks?

Met elkaar: inwoners én gemeente
Er komt dus veel op ons af. En het gaat ons alleen lukken als we samenwerken. Inwoners, bedrijven én gemeente. Daarom bekijken we per buurt hoe we de woningen samen kunnen verduurzamen. Iedere buurt heeft immers haar eigen type woningen. Welke aanpak werkt het best in jóuw buurt? Wat kun je zelf al doen? En wat kun je met je buren oppakken?

De buurtaanpak
Per buurt is er een zogenaamde menukaart gemaakt. Dat is een stappenplan, specifiek gericht op één buurt, om de woningen te verduurzamen. Alle mogelijke maatregelen zijn daarin in kaart gebracht. Zo krijg je een idee wat je kunt doen. Ook worden er verschillende bijeenkomsten en voorlichtingsavonden gehouden. Soms ga je daarin actief aan de slag met je buren om de mogelijkheden voor jóuw wijk te onderzoeken; op andere avonden vertelt een expert meer over een specifiek thema, zoals isolatie. Duurzaam Bouwloket ten slotte informeert en adviseert over individuele mogelijkheden om je woning te verduurzamen, en jaarlijks veel energie te besparen. Denk aan de verbetering van het energielabel en de luchtkwaliteit in huis. Je bespaart daarmee niet alleen geld, maar verhoogt ook je wooncomfort!

Meedenken
Bij ‘Alle buurten’ rechtsboven kun je zien of we al zijn begonnen in jóuw buurt. Wil je actief meedenken en je buurtbewoners helpen bij het verduurzamen van hun woning? Mail dan naar info@maakgoudaduurzaam.nl. Zijn we nog niet actief in jouw wijk, maar wil je graag al aan de slag? Neem dan ook contact op met info@maakgoudaduurzaam.nl.

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!