Team Groen Gouda van het Hoornbeeck College gaat er met de winst vandoor

16 mei 2019

Nieuwe energie in de Duurzame Stad-wedstrijd!

10 mei was de ontknoping van de wedstrijd ‘Duurzame Stad van de Toekomst’. Zeven teams van vijf verschillende scholen stonden vrijdag 10 mei klaar in de raadszaal van het Huis van de Stad om hun plan voor een duurzame wijk in Gouda te presenteren. Na een hartelijk welkom van wethouder Hilde Niezen beoordeelde een zeskoppige jury, bestaande uit duurzaamheidsexperts uit heel Gouda, de ontwerpen. Aan hen de zware taak om een winnaar te kiezen uit de vele goede innovatieve voorstellen van de jongeren. 

De wedstrijd
De wedstrijd werd dit jaar voor de zevende keer georganiseerd door de Omgevingsdienst Midden-Holland in samenwerking met de Stichting Duurzame Stad, in opdracht van de gemeente Gouda. Dit jaar deden naast het GSG Leo Vroman, het Coornhert Gymnasium en het Carmelcollege (locatie Antonius) ook het Driestar College en het Hoornbeeck College mee. In ontwerpbureaus maakten de leerlingen een duurzame en toekomstbestendige variant van een bestaande wijk in de stad. Deze wijk moest bijvoorbeeld bestand zijn tegen een stijgende zeespiegel en genoeg energie opwekken uit duurzame bronnen. 

Hoofdprijs naar het Hoornbeeck College
De beste groepen per school presenteerden hun ontwerp met een pitch en in een lobbyronde aan de jury. Allemaal creatieve ontwerpen met innovatieve duurzame oplossingen. Zoals de gaskoe, waarvan het methaan wordt opgevangen en gebruikt om het fornuis te stoken, en zwarte en witte lamellen op gebouwen. Witte om tijdens hete dagen de hitte af te stoten en zwarte om op koude dagen juist de warmte te absorberen.  

Het was niet makkelijk voor de jury om een winnaar te kiezen uit alle originele ideeën.  Wethouder Rogier Tetteroo maakte de winnaar bekend en benadrukte daarbij het belang van duurzaam onderwijs. Hij was blij verrast over alle ideeën om Gouda en omgeving toekomstbestendig te maken. De hoofdprijs (een duurzame kookworkshop bij Miss Nice Banana) ging naar het team Groen Gouda van het Hoornbeeck College. Zij vielen op vanwege hun professionele presentaties en een goed inhoudelijk ontwerp. Een tweede en derde prijs waren er voor het Coornhert Gymnasium en het Driestar College.

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!