Nieuws voor wonen

13-11-2019 nieuws

Green Make Over

iedere zaterdag om 12.10 uur bij SBS6

Lees verder

De vrolijke woon- en lifestyleserie 'Green Make Over' zit boordevol verrassende, leuke, kleine en grotere 'groene' tips en tools. Programmamaker en klimaatprutser Gwen Jansen laat samen ...

Lees verder

9-04-2019 nieuws

Collectieve wijkactie zonnepanelen

Kom naar de Open Dag op 13 april a.s.

Lees verder

13-03-2019 nieuws

Lever een tegel in ...

… en ontvang twee gratis vaste plantjes!

Lees verder

13-03-2019 nieuws

De tuin in alle seizoenen

Elk seizoen bloeiende planten in je borders!

Lees verder

6-03-2019 nieuws

(Ont)Spullen

Met Martin van der Gaag

Lees verder

6-03-2019 nieuws

Energie besparen? Doe het zelf!

WoonWijzerWinkel themadag Doe-het-zelf

Lees verder

17-01-2019 nieuws

Energiecoöperatie Goudse Panelen van start!

Eerste project: ruim 700 panelen op het dak van Croda

Lees verder

Woensdag 9 januari geeft wethouder Hilde Niezen weer het startsein voor de scholenwedstrijd ‘Duurzame Stad’. Natuurlijk heeft ook DPG, naast andere experts, zitting in de jury. De wedstrijd wordt al sinds 2013 voor de klassen 4 en 5 havo en vwo georganiseerd. Nieuwe deelnemer dit jaar is een praktijkklas van het Hoornbeeckcollege die zich gaat richten op het ...

Lees verder

7-12-2018 nieuws

Wedstrijd tussen scholen

'Duurzame Stad'

Lees verder

3-09-2018 nieuws

Ruim 100 gasloze woningen in de verkoop

Wil jij duurzaam wonen?

Lees verder

11-06-2018 nieuws

Ontwerpbureau O2 van GSG Leo Vroman pakt de winst!

Leerlingen ontwerpen duurzame wijken in Gouda

Lees verder

14-04-2018 nieuws

Ontwerpwedstrijd ‘Duurzame stad van de toekomst’

De kick-off!

Lees verder

5-03-2018 nieuws

Gratis ledlampje? Snel naar de WoonWijzerWagen!

10 maart 2018 van 10.00 tot 17.00 uur, Achter de Waag

Lees verder
Meer over wonen

Samen verduurzamen we alle buurten in Gouda!

Gouda heeft een grote ambitie: om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Waarom? Omdat Nederland het klimaatakkoord in Parijs heeft ondertekend, en ons hele land nu toewerkt naar een CO2-uitstoot van bijna nul in 2050. Daartoe zet het kabinet zwaar in op energiebesparing en een reductie van het gebruik van aardgas. 

Van gas los

Uiteindelijk gaan we zelfs van het aardgas af. Dat is niet alleen nodig omdat we zo de CO2-uitstoot verminderen, maar ook simpelweg omdat de fossiele brandstoffen opraken. 

Natuurlijk zijn er veel maatregelen nodig om deze doelstellingen te behalen. Denk alleen al aan de aanpassingen die nodig zijn om onze woningen van het gas af te halen … Want hoe gaan we de woningen verwarmen? En hoe koken we straks? 

Met elkaar: inwoners én gemeente

Er komt dus veel op ons af. En het gaat ons alleen lukken als we samenwerken. Inwoners, bedrijven én gemeente. Daarom bekijken we per buurt hoe we de woningen samen kunnen verduurzamen. Iedere buurt heeft immers haar eigen type woningen. Welke aanpak werkt het best in jóuw buurt? Wat kun je zelf al doen? En wat kun je met je buren oppakken? 

De buurtaanpak

In drie buurten in Gouda hebben we in 2017 al een start gemaakt met het verduurzamen van de woningen. 

1. Menukaart Per buurt is er een zogenaamde menukaart gemaakt. Dat is een stappenplan, specifiek gericht op één buurt, om de woningen te verduurzamen. Alle mogelijke maatregelen zijn daarin in kaart gebracht. Zo krijg je een idee wat je kunt doen. 

2. Duurzaam Bouwloket [link naar www.duurzaambouwloket.nl]  Duurzaam Bouwloket is het onafhankelijke gemeentelijke energieloket. Duurzaam Bouwloket kan je informeren en adviseren over mogelijkheden om je woning te verduurzamen, en jaarlijks veel energie te besparen. Denk aan de verbetering van het energielabel en de luchtkwaliteit in huis. Je bespaart daarmee niet alleen geld, maar verhoogt ook je wooncomfort!

3. Buurtbijeenkomsten Er worden verschillende bijeenkomsten en voorlichtingsavonden gehouden. Soms ga je daarin actief aan de slag met je buren om de mogelijkheden voor jóuw wijk te onderzoeken; op andere avonden vertelt een expert meer over een specifiek thema, zoals isolatie. Natuurlijk zijn alle avonden gratis en wordt er voor koffie en thee gezorgd.

Meedenken

Bij ‘Alle buurten’ rechtsboven kun je zien of we al zijn begonnen in jóuw buurt. Wil je actief meedenken en je buurtbewoners helpen bij het verduurzamen van hun woning? Mail dan naar info@maakgoudaduurzaam.nl. Zijn we nog niet actief in jouw wijk, maar wil je graag al aan de slag? Neem dan ook contact op met info@maakgoudaduurzaam.nl.