Veelgestelde vragen aan Duurzaam Bouwloket

Ik wil mijn woning energiezuinig maken. Maar waar moet ik beginnen?
Begin bij de isolatie van je huis! Want een slecht geïsoleerde woning verliest veel warmte, waardoor je flink moet stoken om het binnen warm te houden. En dat brengt onnodig veel (maandelijkse) kosten met zich mee. Als je je woning isoleert, heb je je investering binnen 5 tot 7 jaar terugverdiend. Is jouw woning gebouwd vóór 1975? Dan is het heel waarschijnlijk dat je huis niet (goed) geïsoleerd is. Natuurlijk bespaar je ook enorm door bewuster te stoken ‒ en misschien door je gewoontes te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan korter douchen en ’s nachts de thermostaat 2 graden lager zetten. Meer weten? Vraag dan een bezoek aan van de energiecoach.

Mag en kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn dak?
Dat is per woning verschillend. Doe dus eerst de zonnepanelencheck. Je kunt dan controleren of je dak er eigenlijk wel geschikt voor is. En je krijgt bijvoorbeeld ook informatie over het vergunningvrij plaatsen van zonnepanelen.

Is er subsidie beschikbaar voor het energiezuinig maken van mijn woning?
Op dit moment is er een landelijke subsidieregeling voor particulieren die een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of houtgestookte biosmassaketel aanschaffen. Wil je een subsidie-alert ontvangen als er nieuwe regelingen zijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief van het Duurzaam Bouwloket. Stuur een mail met als onderwerp ‘Aanmelden nieuwsbrief Gouda’.

Hoe kan ik mijn woning duurzaam verwarmen?
Er zijn meerdere oplossingen. Welke voor jou het meest geschikt én rendabel is, hangt af van de situatie. In elk geval is het belangrijk dat je overgaat op een systeem voor lagetemperatuurverwarming (LTV) zoals bijvoorbeeld vloerverwarming of wandverwarming. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vloerverwarming die wordt voorzien van warm water opgewekt door een warmtepompsysteem. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte op te halen uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht. Daardoor wordt je de elektriciteitsrekening hoger, maar gaat je gasrekening omlaag. Het elektriciteitsverbruik kun je weer opvangen met zonnepanelen!

Heb je een andere vraag? Leg die voor aan Duurzaam Bouwloket. Dat is sinds 2015 het Eenergieloket van gemeente Gouda. Je kunt er terecht voor informatie en advies over het energiezuinig, comfortabel en duurzaam maken van je woning. Duurzaam Bouwloket staat borg voor professioneel, onafhankelijk en gratis advies. Bel de helpdesk (072-743 39 56) of stel je vraag per mail (info@duurzaambouwloket.nl).

Tip het platform!

Deze website is een platform voor alle doeners. Voor de vele kennisbedrijven die de uitdagingen van Gouda, de compacte stad, aangaan. Voor de vele organisaties die hun nek uitsteken om het anders te doen. En voor de vele inwoners die zich inzetten om hun stad groen, schoon en leefbaar te houden.

Heb je ook een groen idee en zoek je mensen? Heeft jouw bedrijf duurzaam nieuws voor Gouda? Wil je anderen enthousiasmeren voor jouw project?

Laat het ons weten! Stuur je informatie naar: redactie@maakgoudaduurzaam.nl. Wij nemen graag contact met je op!