Energietransitie... veel gestelde vragen (klik hier)
Energie
Wat is de energietransitie?
De energietransitie is de overgang van fossiele energie (zoals olie of aardgas) naar (betaalbare) duurzame en veilige energie. Door gebruik van deze energie belasten we de aarde niet en gebruiken we energie die nooit opraakt. Voor de energietransitie schrijven alle regio’s in Nederland een Regionale Energiestrategie en alle gemeenten een Transitievisie Warmte.Hoe zit de inspraak voor de energietransitie in elkaar?
Er is een verschil tussen de regionale energietransitie en de lokale energietransitie voor de stad Gouda. Er is vijf keer overleg gevoerd tijdens Transitietafels. Deze bijeenkomsten hebben een honderdtal betrokkenen, zoals scholen, banken, kerken, bewonersverenigingen, ondernemersplatform en andere organisaties. Zij zijn met name betrokken vanwege hun grootverbruik van energie.Dan is er de regiegroep. Deze regiegroep bestaat uit vertegenwoordigers van Woonpartners Midden-Holland, Mozaïek Wonen, energie coöperatie Gouda, bewoners-energiecoöperaties, Duurzaamheidsplatform Gouda (ondernemers), Stedin en de Gemeente Gouda. De regiegroep bereidt het advies voor over de energietransitie aan de gemeenteraad.
Daarnaast zijn er nog diverse inspraaktrajecten, zoals Kansentafels voor de Regionale Energie Strategie, een intensief inspraak-traject in de verkenningsbuurten via bewonersavonden en meerdere (buurt)enquêtes. Naarmate we dichterbij een aardgasvrije buurt komen, zal er ook steeds meer inspraak komen. Voor het definitief vaststellen van de Transitievisie Warmte is er voor alle belanghebbenden ook nog de mogelijkheid om te reageren naar de gemeente.