x
Aangepast formaat Insecten hotel Mensen poserend voor een insectenhotel Bloemenveld Insectenhotel op boom

50 insectenhotels gevuld en geplaatst door Werkgroep Duurzaam Gouda

Belangrijk om te weten

Tijdens het 750 jarig bestaan van Gouda heeft de werkgroep Duurzaam 50 insectenhotels aangeboden aan inwoners uit de stad. Diverse natuurliefhebbers hebben hierop gereageerd en zijn enthousiast de insectenhotels gaan vullen.

Waarom een bijenhotel?

Insecten en dus ook bijen zijn ontzettend belangrijke dieren voor de bestuiving van planten en fruitbomen. De bestuiving zorgt ervoor dat vruchten zich ontwikkelen en dat is goed voor het ecosysteem. Ongeveer de helft van alle bijensoorten zijn uitgestorven, daardoor komt de bestuiving van onze gewassen in gevaar. Ook zweefvliegen, hommels en sluipwespen helpen daarbij. Insecten hebben een geschikte nestplek nodig om te kunnen leven. In de natuur ontstaan deze nestplekken bijvoorbeeld door dode bomen waar kevers gangen in geknaagd hebben. Wij als mensen kunnen ook een handje helpen door een goede leefomgeving voor ze te bouwen in de vorm van een insectenhotel.

Waar plaats je een bijenhotel?

Heb je zo'n hotel gekocht of gemaakt? Dan is het ook belangrijk om te weten waar je hem neer moet zetten. Bijen houden erg van warmte en droogte. Kies daarom een plekje op het zuiden of het westen dat niet in de schaduw staat. De zon zorgt ervoor dat bijen zich kunnen opwarmen en dat het hout sneller opdroogt wanneer het heeft geregend. De bijen vinden het fijn wanneer er veel voedsel in de buurt is. Plant daarom genoeg bloemen dichtbij het hotel. Komen er alsnog geen bijen op het hotel af? Dit kan komen door te wijde gangen (de ideale diameter is tussen de 2 en 9 millimeter) of door het materiaal. Bijen zullen zich thuis voelen in een houtblok, niet in dennenappels of plankjes.

Bewaar je oude bijenhotel

Als je al een paar jaar hetzelfde bijenhotel in de tuin hebt staan, kunnen er scheuren of schimmels ontstaan. Vervang zeker regelmatig de vulling. Gooi een oud hotel niet gelijk weg! Er kunnen namelijk nog wat bijen in wonen en die moeten wel de kans hebben een nieuw thuis te zoeken. Zet het oude hotel dus in de schaduw, zodat de bijen het verlaten.