x
Annelies Kooij aan het werk in haar tuin Voortuintje Annelies met kruiden Annelies en haar hond in de tuin Voortuintje Annelies met sedumplanten

"Als er eenmaal een tegel uit is, kun je niet meer ophouden"

Toen Annelies (51) en Lex (57) uit Gouda achtentwintig jaar geleden het huis betrokken, moest het gras in de tuin plaats maken voor tegels. Dat was toen een betere ondergrond voor hun vier spelende kinderen. Maar kleine kinderen worden groot en inmiddels zijn drie van de vier het huis uit. Dus wilde Annelies de harde ondergrond kwijt en ook bijdragen aan de problematiek rondom waterberging. Ze wipte achtenveertig tegels en met haar nieuwe groene tuin is ze de Wipper van de Maand Juli 2023 bij het NK Tegelwippen geworden.

Waarom hebben jullie meegedaan met Tegelwippen?

“Het is allemaal begonnen met de nieuwe schuur die Lex met de buren heeft gebouwd. Daar zit een gigantisch plat dak op. Allemaal vierkante meters met warm, zwart asfalt en dat zinde me helemaal niet. Dus wisten we al heel snel: daar moet groen op. Hier hebben we zelfs subsidie voor aangevraagd. En zo hebben we op een zaterdagochtend in juli het dak bedekt met sedum. Toen dat klaar was, hadden we nog vijf rollen over. Aangezien je die niet lang kunt bewaren, heb ik de maandag daarop met mijn dochter Anna (17) achtenveertig tegels gewipt en vervangen door het overgebleven sedum. Vier tegels hebben we teruggelegd waardoor we zonder het sedum te beschadigen naar de overkant kunnen lopen.”

Je hebt niet alleen sedum in de tuin. Wat zie ik nog meer?

“De schuur is iets kleiner geworden waardoor we iets meer tuin kregen. Zo konden we de borders die er al waren wat ruimer maken. Dat is wat je links en rechts van het sedum-pad ziet. Daar zitten aardbeienplantjes, cosmea’s en andere planten in. Verder hebben we een regenton die onder de afwatering van de schuur staat. Als die overloopt, gaat het overtollige water in een put die Lex onder het achterste terras heeft gegraven. Daar kan het water dan langzaam in de grond trekken.”

Wat vinden jullie van het resultaat? Smaakt het naar meer?

“Zeker! Ik zat van de week te kijken en zag weer een mooi rijtje van zo’n dertig tegels die er uit kunnen. Gouda is erg aan het verzakken – dat zie je ook aan dat rijtje – dus als ik die er uit haal en iets anders voor in de plaats doe, dan hoef ik niet steeds die verzakkende tegels op te hogen. Ja, daar droom ik nog even over verder. Als je eenmaal er oog voor hebt, dan kun je niet meer terug!”

Heb je een wiptip voor andere wippers?

“Bezig zijn in de tuin is totale ontspanning. Dat kan ik iedereen aanraden. Plantjes zaaien, onkruid wieden: het is heerlijk. En voor een groene tuin móet je tegels wippen. Bedenk wel eerst wat je met die gewipte tegels gaat doen. Bij ons stonden ze opgestapeld in een hoekje, totdat ik van de tegeltaxi hoorde. Die heeft ze toen opgehaald, heel handig! Dus gewoon doen. Als de eerste tegel er eenmaal uit is, merk je dat je niet meer kunt ophouden!”

Foto en tekst door Manon van der Zwaal / NK Tegelwippen