x
Zonnepanelen op sportclub dak

AV Gouda verduurzaamt clubgebouw

“We verstookten bákken met gas.” George Henze, vicevoorzitter van atletiekvereniging AV Gouda, wijst naar het dak van het clubgebouw. “Het was niet geïsoleerd. En er lag ook nog eens asbest op. Dus besloten we te renoveren.”

48 zonnepanelen

Er werd een energiescan aangevraagd en een renovatiecommissie opgericht. Dit vijfkoppige team boog zich over de vraag welk dak het meest geschikt zou zijn. En hoeveel dat zou gaan kosten. Voor de asbestverwijdering kon de vereniging in elk geval subsidie krijgen. “Een mooi moment om dóór te pakken, en gelijk zonnepanelen op het dak te leggen.”

Maar het ene zonnepaneel is de andere niet: “Je kijkt natuurlijk naar de opbrengst”, legt George uit. “Maar voor ons was een goede garantietermijn ook belangrijk. De Chinese panelen vielen daarom af. We hebben nu Amerikaanse.” Uiteindelijk ligt er een dak van sandwichpanelen. Met daarop maar liefst 48 zonnepanelen. “Op jaarbasis moeten we nu op 0 uitkomen”. En dat klinkt goed!

Bosa-regeling

Of George nog tips heeft voor andere sportverenigingen die willen verduurzamen? “Bedenk goed wat je wilt hebben. Zeker als het om zonnepanelen gaat. Uiteindelijk loont dat echt: we zijn erg tevreden met wat we hebben. En zorg verder dat je weet welke subsidies er zijn. Vanuit het Rijk, zoals de SDE+, maar ook ook vanuit de provincie. Amateursportorganisaties kunnen bovendien gebruikmaken van de Bosa-regeling (bouw en onderhoud sportaccommodaties). Vanuit die regeling kan er een aanvullende subsidie worden verstrekt (maximaal 15% van de kosten) voor energiebesparende maatregelen.

Wiel niet opnieuw uitvinden

Heeft jouw sportvereniging ook plannen om zonnepanelen te plaatsen, dan hoef je natuurlijk niet het wiel opnieuw uit te vinden. Ga eens langs bij AV Gouda (Groenhovenpark) om te horen over het traject of neem, als je ‘iets met duurzaamheid’ wilt, contact op met Rogier Zandijk, contactpersoon voor de sportclubs in Gouda.

Bezoek de website