x
Zomerse opblaasartikelen

Cyclus zamelt kapotte opblaasartikelen in voor hergebruik

Cyclus heeft een proef gedaan om kapotte zomerse opblaasartikelen apart in te zamelen op milieustraten. Dit heeft Cyclus in Gouda en de Goudse regio zo’n 3.600 kg aan plastic materiaal opgeleverd. Vinylrecycling heeft de opblaasartikelen bij de milieustraten opgehaald en gezorgd dat de materialen worden gerecycled. Zo werden lekke, kapotte zwembadjes, luchtbedden en opblaasfiguren grondstof voor tuinslangen, slippers en schoenzolen.

Recyclen naar nieuwe producten

Van eind augustus tot en met eind oktober 2022 werkten Cyclus en Vinylrecycling aan een proef met opblaasartikelen. Inwoners hadden die periode de mogelijkheid om op milieustraten in de Cyclusregio lekke, kapotte (zomerse) opblaasartikelen apart in te leveren. Zo verdwenen de opblaasartikelen niet in het restafval en konden de artikelen gerecycled worden tot nieuwe producten. De proefperiode is was een succes.

Wat heeft de proef opgeleverd?

Tijdens de proef hebben de inwoners uit onze regio 3.600 kg materiaal ingeleverd. Vinylrecyling heeft – naast Cyclus – ook met andere partijen samengewerkt voor het apart inzamelen van opblaasartikelen. In totaal is 14.778 kg materiaal ingezameld. Van de 14.778 kg is 6.500 kg geschikt om te verwerken tot een grondstof voor nieuwe materialen.

  • De milieustraat in Gouda staat op plaats 4 van de 10 toplocaties met het hoogste gewicht van één bak, namelijk 286 kg.
  • De milieustraat in Bodegraven staat op plaats 7 van de 10 toplocaties. Het hoogste gewicht van een bak met opblaasartikelen was 244 kg.

Ongeveer de helft van het ingezamelde materiaal is geschikt om te recyclen.

Vervolg

De proef krijgt in 2023 een vervolg. Hierover gaat Cyclus in gesprek met Vinylrecycling en de gemeente.