x
Knutselaars luchtkwaliteit Electra project

de Goudse luchtkwaliteit

Vrijwilligers meten luchtkwaliteit

“Ben je benieuwd naar de luchtkwaliteit in Gouda? Een groep enthousiaste inwoners van Gouda meet thuis de luchtkwaliteit. Zij gebruiken fijnstofmeters om data te verzamelen en gebruiken samen die data om voor een langere tijd en een groter gebied conclusies te trekken over de luchtkwaliteit.

De groep werkt samen met de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), het RIVM en de website luftdaten.info, een Duits initiatief, om de gegevens op kaarten te zetten. Zo kunnen zij samen met metende inwoners in andere gemeenten een completere landelijke luchtkwaliteitskaart maken. De kaart van Gouda en haar buurgemeenten met de nieuwste meetgegevens wordt bijgehouden door de ODMH en kun je vinden op het Dashboard luchtkwaliteit ODMH. De kaart van Nederland en een aantal andere Europese landen van luftdaten.info kun je hier vinden.

Wist je dat de lucht in Gouda al erg goed is? De hoeveelheid luchtvervuiling (stikstof en fijnstof) ligt onder de Europese richtlijnen en de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De gemeente Gouda heeft in februari 2020 het Schone Lucht Akkoord ondertekend om samen met andere Nederlandse gemeenten en partijen de lucht te helpen verbeteren. Met een schonere lucht willen de partijen 50% gezondheidswinst behalen voor 2030.

Wil je meer weten of zelf aan de slag? Kijk dan op Gouda Bruist! en op het Samen meten forum van de Provincie Zuid-Holland.”

Bezoek de website