x
20190902 113145

Duurzaam tuinieren

Het voorjaar is een goed moment om eens in de eigen tuin te kijken wat er zoal groen wordt of in bloei komt. Planten zijn niet alleen mooi, maar trekken ook dieren aan, zoals vlinders en vogels. Daarbij leveren planten ook een schonere lucht en zorgen voor minder hitte tijdens de zomermaanden. Het is in ieder geval meer genieten van bloemen dan van een kale muur en tegels.

Welke planten zijn geschikt?

Kies sterke, vaste planten die elk jaar terug komen. Kijk op het plantenlabel voor de juiste standplaats: zon of schaduw. Kies planten en struiken die tegen droogte kunnen, zoals lavendel, dropplant, salvia, vlinderstruik, sering en Caryopteris. Ook veel siergrassen kunnen goed tegen droogte. Je kunt ook een gratis tuinadvies aanvragen bij tuinambassadeurs.gouda@gmail.com.

Hoe voorkom ik onkruid in een groene tuin?

Zorg dat de bodem begroeid is met lage planten die de bodem bedekken. Bijvoorbeeld tuingeranium, maagdenpalm of elfenbloem. Dit onderdrukt onkruid en deze planten helpen ook nog eens tegen uitdroging van de grond. Hierdoor is gieten met water minder nodig .

Hoe krijg ik meer ruimte voor planten?

Niemand loopt heel dicht langs een schutting of schuur. De stenen die pal tegen een schutting of muurtje kunnen weg om ruimte te maken voor planten. Dat kunnen planten zijn uit de eigen tuin, omdat ze elkaar daar in de weg staan. Soms is een plant ook beter af op een zonniger plek.

Hoe vul ik lege plekken in de tuin?

Lege plekken in een tuin kun je opvullen met stekjes uit de eigen tuin of stekjes van buren of familie. Bij buurttuinen of volkstuinvereniging zijn er soms ook stekjes te ruilen of goedkoop te krijgen. Het is dus niet altijd nodig om direct naar een tuincentrum te gaan. Als je toch gaat, denk er dan aan om gifvrije planten te kopen, die vriendelijk zijn voor de bij. Een andere oplossing is zelf stekken, zoals met een klimroos. Tegen een muur of schutting heeft deze de ruimte om naar boven te klimmen. Dat verschil in lage en hoge planten geeft een extra mooi gezicht voor de tuin.

Hoe krijg ik meer vlinders en bijen in de tuin?

Plaats vaste planten in de tuin, die elkaar afwisselend het hele jaar door bloeien. Daarmee maak je vlinders en bijen al vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst blij mee. Met een vlinderstruik komen er diverse vlinders in de tuin. In een dichte struik kunnen vogels zelfs een nest maken, zodat je ook meer vogels ziet, zoals koolmezen of pimpelmezen.

Kijk ook eens naar:

Klimaatbestendige tuin Kies voor een groene tuin