x
Technolution terras Binnentuin op wand Technolution binnentuin Technolution kantoor buitenzijde

Technolution helpt bedrijven aan een lagere CO2-uitstoot. Wat doen ze met hun eigen pand?

Technolution: een duurzaam en groen kantoor in Gouda

Een ICT-kantoor met een groene plantenwand en een groot, groen dakterras vlakbij het station van Gouda. Technolution heeft het. Bij dit bedrijf werken meer dan 250 collega’s met passie voor technologie aan vernieuwende producten, systemen en technologieën. En dit allemaal vanuit een verduurzaamd gebouw.

Gezondheid in kantoren verbeteren

Maatregelen voor het verduurzamen van gebouwen blijken vaak bij te dragen aan de gezondheid, het welzijn en dus ook de productiviteit van mensen. Daarom koos Technolution ervoor om groene elementen aan het Goudse kantoorpand toe te voegen. Door het dakterras kunnen collega’s even achter hun bureau vandaan en lekker naar buiten. Het kantoor staat naast het station en het Huis van de Stad, bijna midden in het centrum. De locatie en omgeving zijn dus erg stedelijk, maar met het dakterras haalt Technolution toch een beetje groen naar de binnenstad. Wel is er bewust gekozen voor een locatie dicht bij het spoor om collega’s te faciliteren én motiveren om met het openbaar vervoer naar het werk te komen.

CO₂-beleid binnen het bedrijf

Duurzaamheid en milieu zijn onderwerpen die steeds belangrijker worden en dat merkt Technolution ook. Dit bewustzijn was zo’n 18 jaar geleden laag. Nu vinden de collega’s het juist erg belangrijk. Door een reductie van meer dan 500 ton CO2 in 2020, steeg het bedrijf in één jaar tijd maar liefst twee niveaus op de prestatieladder! Bij Technolution zijn ze dan ook continu bezig met verduurzamen. Het nieuwe pand heeft energielabel A, LED-verlichting en groene energie. Daarnaast hebben ze een CO₂-beleid. Dit betekent dat de CO₂-prestatieladder als instrument wordt gebruikt om inzicht te krijgen in het energiegebruik, om deze vervolgens te kunnen verminderen. Ook speelt duurzaamheid een enorm grote rol bij de projecten van Technolution. Veel klanten willen klimaatneutraal zijn en de collega’s van Technolution vertellen graag waar de kansen liggen. Ze hebben een informele invloed op sommige klanten en kunnen hen in beweging krijgen om met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Hoe besparen jullie CO2?

Jan van der Wel (CEO van Technolution):
"ketenanalyses kunnen ervoor zorgen dat er bij onze klanten in een hele keten van bijvoorbeeld het maken van een product op verschillende plekken CO2 wordt bespaard. Ook hebben we in samenwerking met Rijkswaterstaat met behulp van beslissingssoftware16 ton CO2 bespaard in 2024 ten opzichte van 2019.
Intern werken we aan het terugdringen van het brandstofverbruik van ons wagenpark door reizen te reduceren en door over te gaan op elektrisch rijden. De parkeergarage van ons hoofdkantoor is hiervoor voorzien van veertien laadpunten. Daarnaast zijn we overgestapt op 100% Nederlandse groene stroom en beperken we het aantal vliegreizen. Desktopcomputers vervangen we door energiezuinige laptops.
De CO2 prestatieladder is voor het bedrijfsleven inmiddels het standaardinstrument voor een duurzame groene economie.”

Bezoek de website