x
Prijsuitreiking winnaar Kinderklimaattop Gouda 2023 Winnend ontwerp Kinder klimaattop Gouda 2023 Prijsuitreiking Kinderklimaattop Gouda 2023

Eerste kinderklimaattop groot succes

Op 24 mei vond de allereerste kinderklimaattop van de gemeente Gouda plaats. De top stond in het teken van klimaatadaptatie: hoe bereiden we ons voor op klimaatverandering? Meer dan 130 leerlingen van vijf verschillende basisscholen kwamen naar de Theaterbakkerheij en GOUDasfalt om hun klimaatvriendelijke ontwerpen te presenteren voor de bestaande speelplek aan het Ravelplein.

Negen klassen van vijf basisscholen zijn de afgelopen weken bezig geweest met de vraag hoe we onze omgeving het beste kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Ze onderzochten van alles over hitte, droogte, hevige regenbuien en biodiversiteit. Vervolgens hebben ze duurzame ontwerpen bedacht voor een speelplek in Gouda. Basisschool De Cirkel, De Carroussel, KC De Ontdekkingsreizigers, Prinses Julianaschool en de Casimirschool kregen deze dag de kans om hun ontwerpen te presenteren.

Beste ontwerp

In de vroege morgen kwamen op 24 mei alle leerlingen uit de groepen 7/8 bij elkaar in de theaterzaal van de Bakkerheij. De klimaattop werd officieel geopend door wethouder Michel Klijmij – van der Laan en kinderwethouder Natuur en Duurzaamheid, Anne Warga.

Klijmij – van der Laan spreekt de leerlingen toe: “De hete zomers worden echt een probleem. De temperatuur stijgt. Daarom ben ik heel blij dat jullie bezig zijn geweest met het ontwerpen van een duurzame speeltuin, waarbij er schaduw is en beestjes kunnen leven. Als wij met de gemeente Gouda een speeltuin aanleggen, letten we altijd op voldoende plekken voor groen, een fijne leefomgeving voor de dieren en naar manieren waarop het water weg kan lopen. Maar we zorgen natuurlijk ook dat alle kinderen er fijn kunnen spelen, ook als je in een rolstoel zit. Dus wie van jullie heeft vandaag het beste ontwerp voor de speeltuin aan het Ravelplein? Welke is het meest klimaatadaptief, duurzaam en groen?”

Presentaties ontwerpen

Het is tijd voor de presentaties van de ontwerpen.

Basisschool De Cirkel trapt af. Het ontwerp bestaat uit meerdere speeltoestellen van robinia hout, een materiaal dat vandalismebestendig is en lang meegaat. Daarnaast is gedacht aan een insectenhotel, vogelhuisjes en hybride gras. Na afloop was er tijd voor kritische vragen uit de zaal, zoals: “Wat doen jullie met wateroverlast?”

Basisschool De Carroussel heeft een speelplek bedacht voor alle leeftijden. Een wipwap voor de jongere kinderen en een voetbalveld voor de oudere. Ook zijn er lantaarnpalen te vinden voor als het donker wordt en maakten de leerlingen in het ontwerp gebruik van houtsnippers om het water op te vangen.

Basisschool KC De Ontdekkingsreizigers focuste op een speeltuin die bestand is tegen hittestress: je vindt hier een waterspeeltuin met een watertappunt en een dug-out voor schaduw. Regenwater dat in de put terecht komt, wordt gezuiverd en hergebruikt in de waterspeeltuin. Ook hebben de leerlingen gedacht aan gras, beukenbomen, bloemen en insectenhotels voor meer biodiversiteit.

Als een na laatste presenteerde de Prinses Julianaschool het winnende ontwerp: er zijn meerdere speeltoestellen voor jong en oud. Ook hebben de leerlingen gedacht aan een parkeerplaats met laadpalen voor elektrische auto’s, want elektrische auto’s zijn beter voor het milieu. De bankjes waren gemaakt van duurzaam hout en er was een bijentuin om de biodiversiteit te vergroten.

Tot slot presenteerde de Casimirschool een ontwerp dat ook bestendig is tegen hittestress: er zijn watertappunten, een wadi (een opslagplek in de grond voor water bij hevige regenbuien) en bomen voor schaduw. Ook bedachten de leerlingen een moestuin die door de buurtbewoners gebruikt en onderhouden kan worden.

Sleutelhangers van oude fietsbanden

Alle ontwerpen werden beoordeeld door een vakjury, onder leiding van wethouder Michel Klijmij – van der Laan. Ook de kinderen mochten een stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Voordat de uitslag bekend werd gemaakt, was het tijd voor workshops van een aantal duurzame organisaties. Zo maakten de leerlingen op GOUDasfalt onder andere sleutelhangels van oude fietsbanden en bakjes van klei uit de Hollandse IJssel.

Het winnende ontwerp

Aan het einde van de ochtend kwamen de leerlingen weer bij elkaar in de Theaterbakkerheij voor de uitslag. Anne Warga, kinderwethouder, maakte het winnende ontwerp bekend: “En de winnaar van de Goudse kinderklimaattop 2023 is geworden… de Prinses Julianaschool!” De jury vond dit ontwerp goed, omdat alles op elkaar afgestemd was: van een bijentuin met en voor de buurt en aandacht voor dieren tot uitdagende speeltoestellen.

De leerlingen kunnen kiezen uit drie duurzame prijzen: het groener maken van het schoolplein, een duurzame kookworkshop of een workshop met de klas bij GOUDasfalt. Gefeliciteerd leerlingen van de Prinses Julianaschool!