x
Portret Josefien akkoord Foto Josefien in huis akkoord Foto Josefien tuin akkoord 3

Eerste klimaatburgemeester Gouda: Josefien

Josefien de Bruin mag zich een heel jaar Klimaatburgemeester van gemeente Gouda noemen. Ze woont sinds 2020 in Gouda en heeft haar huis uit 1926 helemaal verduurzaamd. Ze voelt zich thuis in Gouda en vindt het een hele leuke stad. Met de buren is ze een buurttuin gestart. En er prijkt een mooie bosrijke muurschildering op de muur van Cargill. Dit jaar wil ze haar ervaring delen met andere inwoners en zich inzetten om anderen te inspireren mee te doen. Maak kennis met onze eerste klimaatburgemeester.

In een rustige straat woont Josefien de Bruin. Ze is de eigenaar van een pand uit 1926. Van binnen lijkt het huis best ruim, doordat er drie meter is aangebouwd aan de tuinzijde. Het ziet er sfeervol uit met houtwerk strak in de lak en muren met glad stucwerk.

Aardgasvrij in Korte Akkeren

Josefien vertelt dat de diepgroene keuken een showroommodel was en dat de houten vloer, tegels en wastafels allemaal gekocht zijn via Marktplaats. Ze is gek op hergebruiken van mooie materialen. Meteen na de aankoop van het huis heeft zij van alles gelezen, een rekentool gebruikt en advies gevraagd aan een energiecoach over verduurzamen. De zonnepanelen zijn geleased en overgenomen van de vorige bewoner. Josefien: “Een Reeuwijkse aannemer ging negen weken aan het werk, isoleerde de vloer, het dak en de muren. Er kwam een elektrische boiler en ik kook nu op inductie. Een Gouds bedrijf plaatste HR++ glas. Het huis sprong meteen van energielabel G naar C. Alleen boven moet nog een keer dubbel glas komen. Alles is mooi geworden maar achteraf heb ik alleen spijt dat ik niet meteen een grijswatersysteem heb laten installeren. Hiermee kan je douchewater opnieuw gebruiken voor de was of wc.”

Tegels uit de tuin

“De vele tegels uit mijn tuin heb ik meegegeven aan de Goudse Tegeltaxi. Daarna planten erin gezet, zodat regenwater in de grond kan zakken. En ik heb een sedum dak aangelegd op de schuur”.
Josfien past helemaal bij de campagne van Maak Gouda Duurzaam: ‘Dit doen wij, wat doe jij?’ Nog meer toen ze enthousiast vertelde dat ze ook anderen wil helpen met verduurzamen en een buurttuin onderhoudt. En nu is ze dus ook nog klimaatburgemeester. We gaan haar vast nog vaak tegenkomen.

Plannen voor komend jaar

Josefien is klimaatburgemeester tot de volgende klimaatweek in november 2024. Wat zijn haar plannen? “Ik maak mij zelf zorgen om de klimaatverandering. Het wordt warmer, ook in de stad, en er zal meer wateroverlast komen. Daarom ben ik klimaatburgemeester geworden. Ik wil graag mijn steentje bijdragen in de stad waar ik mij thuis voel. Ik werk graag met andere mensen, bedrijven en organisaties samen om te kijken hoe we Gouda nóg iets duurzamer kunnen maken. En het leven in Gouda nog leuker!”