x
Groep inwoners staat voor hun deelauto Deelauto parkeerplaats met bord

Elektrische auto delen met je buren

We delen al van alles met elkaar. Boeken uit de bibliotheek, een OV-fiets en ook steeds vakere deelauto’s. Een deelauto heeft veel voordelen. Behalve dat het duurzaam is, betaal je alleen als je de deelauto gebruikt en kun je kiezen uit veel verschillende typen auto’s. Bovendien zit je niet vast aan allerlei verplichtingen, zoals verzekerings- en onderhoudskosten.

Af en toe een auto nodig

Naast aanbieders als Greenwheels, Mywheels en Snappcar kun je nu ook met buurtgenoten een elektrische deelauto aanvragen via OnzeAuto. Dat deden bewoners aan de Groeneweg. Een bewoner zegt: “Ik heb al jaren geen auto hier in de binnenstad, dus dan is dit ideaal voor als je er af en toe eentje nodig hebt.”

Cédric Deverchere maakt dankbaar gebruik van de kans om een auto te delen met zijn buren: “Auto’s staan 90% van de tijd stil en dat is zonde van de openbare ruimte en van het straatbeeld in onze mooie binnenstad. Waarom hebben we zoveel auto’s geparkeerd langs de singels? We zouden zoveel meer groen, ruimte voor fietsers, wandelaars en kinderen vrij kunnen maken als we minder auto’s hebben. 1 deelauto kan wel tot 8 eigen auto’s vervangen!

Ik wil persoonlijk geen eigen auto hebben vanwege de kosten, ruimte en vervuiling. Ik vind ook het gevoel van het ‘samen regelen’ leuker dan het eigen bezit. Maar ik vind het daarnaast ook belangrijk dat de deelauto leverancier een goede service biedt en dat ik volledig ontzorgd wordt. Dus, beste inwoners van Gouda, sluit je snel aan via OnzeAuto."

7 voordelen van een deelauto

Autodelen heeft veel voordelen:

  • Het is beter voor het milieu, want er hoeven minder auto's gemaakt te worden. Dat scheelt grondstoffen en energie.
  • Autodelers rijden minder kilometers dan toen ze een eigen auto hadden. Dat scheelt CO2 uitstoot.
  • Elektrische rijden wordt makkelijker met een deelauto.
  • He scheelt geld, zeker als je weinig kilometers maakt.
  • Autodelen is makkelijk, er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan commerciële aanbieders, apps waar je auto’s van buurgenoten kunt huren en het kopen van een auto samen met vrienden of familie.
  • Er zijn minder auto's op de weg, minder files en parkeerdruk.
  • Autodelen is flexibel. Deelauto-aanbieders kunnen vaak aan verschillende behoeftes voldoen: van compacte, zuinige auto of gezinsbak tot bestelbus voor een verhuizing.

Wil je ook samen met je buren gebruikmaken van een deelauto? Kijk op de pagina Deelauto en deelfiets van de gemeente Gouda.