x
Gouda groen geveltuinen Rozen aan de gevel Yvonne palsgraaf 200607 08 52 20210828 153451 Hans en Nienke Smits image3 Gouda groen geveltuinen Gevel helemaal 20210828 180149

Geveltuinen zorgen voor meer planten, insecten en vogels

Zin in meer groen? Leg een geveltuin aan!

Geveltuin tuinambassadeurs 03

Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt ervan op en je huis blijft in de zomer koeler. Meer groen maakt de stad ook beter bestand tegen klimaatveranderingen en wateroverlast en het is goed voor insecten en vogels. Er zijn heel leuke en prachtige voorbeelden te vinden in de Goudse Binnenstad van bijzondere geveltuinen. Direct in de volle grond, of in potten en bloembakken. Je kan zien dat mensen met veel liefde voor de planten en bloemen zorgen. We hebben er een aantal gefotografeerd om inspiratie op te doen.

Hoe leg je een geveltuin aan?

Adh 20200514 MG 4714 8dcf6

Bedenk wat je met je gevel zou willen, wordt het een klimplant tegen de gevel, een struik die niet al te breeduit groeit of wil je vooral veel lage beplanting en bloemetjes. Het kan allemaal maar onderzoek even de volgende belangrijke ingrediënten voor een gezonde geveltuin.
Haal de eerste rij tegels of enkele steentjes eruit die grenzen aan de gevel. Bekijk of de grond vochtig is of snel droog. Voor elke geveltuin geldt: graaf 1 of 2 spades diep eerst het bouwzand eruit en vul dat gat met goede potgrond. Let erop dat mensen nog op de stoep kunnen passeren. Neem geen planten met doornen en stekels, voor slechtzienden vormt dat een probleem en voor mensen die 's nachts langslopen.

Vangt de gevel veel wind?

Adh 20200415 MG 3344 ef380

Dan moet je kiezen voor planten met stevige takken en wat dikkere bladeren (die niet snel uitdrogen). Korte struiken komen ook in aanmerking, of hele sterke planten die tegen de gevel groeien. In het eerste jaar kan je het beste stevige stokken gebruiken als steun. Er zijn heel veel prachtige soorten en kleuren. Perkgoed is meestal eenjarig. Hiervan kan je eventueel de zaden verzamelen en aan het eind van de zomer in de grond stoppen, anders koop je elk jaar nieuwe eenjarige planten. Zet trouwens uitgebloeide tulpen, blauwe druifjes, hyacinten en narcissen gewoon in de aarde, je zal zien dat ze volgend jaar gewoon weer bloeien!

Is er schaduw of volle zon?

Geveltuin tuinambassadeurs 02

Alle planten die je koopt hebben een label waarop staat op welke plek de plant het het beste doet. Niet heel veel planten kunnen geheel in de schaduw (hoewel er ook planten zijn die zelfs bloeien in de schaduw), en ook niet alle planten kunnen zomaar in de volle zon, want dan drogen ze snel uit. Let hier goed op: bij een verkeerde standplaats krijg je planten die het minder goed doen.
Let op: op regelmatig zijn er acties: “tegel eruit - groen erin”.
Per adres is dan € 5,- beschikbaar voor een vaste plant. Let op de aankondiging in de krant en social media, lever een tegel in en krijg er een plant voor terug.

En...stuur eens een foto van hoe jouw geveltuin geworden is naar: duurzaam@gouda.nl