x
Kostverloren buurttuin Raambuurt Gouda

Gouda wordt groener met het Groenfonds

De komende 4 jaar is er 2 miljoen euro in het Groenfonds beschikbaar om grijs naar groen te veranderen in Gouda. De gemeente gaat met zo’n 20 projecten de openbare ruimte in de stad veel groener maken. Meer groen in de stad zorgt voor minder hittestress in de zomer en voor minder wateroverlast bij grote buien. Als alle projecten zijn uitgevoerd, is er ongeveer 5.600 m2 extra groen toegevoegd en zijn er 90 nieuwe bomen geplant.

Prettiger wonen en werken

Met meer groen kan onze stad steeds beter tegen de gevolgen van het veranderende klimaat. Als er veel stenen zijn, kan het erg heet worden in de stad. Ook is er in versteende gebieden meer kans op wateroverlast. Meer natuur zorgt voor minder hittestress en minder wateroverlast in de toekomst.

Bovendien is het in een groene omgeving prettiger en gezonder wonen en werken. Groen vangt fijnstof op, nodigt uit om te ontspannen, te ontmoeten en te bewegen. Meer groen zorgt zelfs voor minder geluidshinder. Door het verbinden van groene gebieden zorgen we ook voor voldoende ruimte voor verschillende soorten planten en dieren.

Waar vergroenen

De gemeente gaat met het Groenfonds vooral aan de slag in 6 wijken die het meeste groen nodig hebben: de Binnenstad, Kadenbuurt, Kort Haarlem, Korte Akkeren, Gouda Noord en Goverwelle. Enkele voorbeelden van locaties zijn: de Markt, de Bogen bij de Museumhaven en enkele speelplekken.

De Markt is nu een plein met veel stenen en weinig groen. Soms wordt de temperatuur in een hete zomer wel 52 graden. Meer groen op de Markt geeft een andere beleving van de binnenstad en gaat hittestress tegen. Ook de Bogen is een plek die in de zomer erg heet kan worden. Door meer groen kunnen inwoners en toeristen hier fijner verblijven. Grote versteende speelplekken, zoals aan het Margrietplein, Ravelplein en Chopinstraat, zijn ook heel geschikt om te vergroenen. Het vermindert wateroverlast en maakt het aangename plekken om te spelen en ontmoeten.

Meedenken en doen

Bij de nieuwe groenfondsprojecten betrekt de gemeente inwoners, organisaties en ondernemers bij de vormgeving ervan.
Per project bekijken ze hoe ze dit gaan doen.

Naast de nieuwe groenfondsprojecten, blijft er geld beschikbaar voor de Grijs-wordt-groen ideeën. Bij Grijs-wordt-groen kunnen inwoners samen een aanvraag doen bij de gemeente om een versteend stukje van de buurt te laten vergroenen.