x
Kandeelstraat na de vergroening Kandeelstraat na de vergroening en geveltuinen Inwoners Karin en Ton zitten op een bankje in de Kandeelstraat

Grijs-wordt-groen in de Kandeelstraat

Tevreden zitten buren Karin en Ton op het bankje in de Kandeelstraat. Ze genieten nu samen met de andere bewoners van de Koningshof van al het groen dat hier gekomen is.

Dat kan anders

“Bij de oplevering van onze huizen, was het hier een grote stenen massa. Het zag er gewoon echt niet gezellig uit. Het Plazuidplein werkte als een klankkast en de Kandeelstraat had overlast van het licht dat uit de parkeergarage schijnt”, vertelt Ton. Karin: “In onze VvE kwam het onderwerp ‘groen’ vaak ter sprake”. Ze dachten ‘dat kan anders’ en samen klopten ze bij de gemeente aan met hun Grijs-wordt-groen idee.

Mooi en praktisch ontwerp

Ton: “Bij het ontwerp hebben we ook naar praktische zaken gekeken, zodat er bijvoorbeeld nog een verhuisbusje of hulpdienst bij de huizen kan komen. Tijdens een speciale avond hebben we het ontwerp laten zien aan onze medebewoners. Mensen waren gelijk enthousiast en we besloten daar de plannen in kleiner groepje verder uit te werken. We hebben daarbij steeds samengewerkt met de gemeente en de ontwerper.”

Samen onderhouden

Het nieuwe groen onderhouden Ton en Karin samen met de buren. “We hebben een app-groepje en zo’n twee keer paar jaar organiseer ik een dagje om het onderhoud op het plein te doen. Afsluitend met een gezellig koffie- of borrelmoment”, zegt Ton vrolijk. Karin vult aan: “In het straatje is iedereen verantwoordelijk voor een stukje van de beukenhaag. In het begin moeten we de planten nog veel water geven. En zo is het voor iedereen goed te doen.”

Foto met de situatie voor en na de vergroening van de Kandeelstraat

Veel geleerd

Karin heeft veel geleerd van het project en deelt haar ervaringen: “Je moet goed doorvragen naar bijvoorbeeld de planning, de duur van de werkzaamheden of wie wanneer wat komt doen. Zorg ook voor goede communicatie met de buurtbewoners en maak het onderhoud behapbaar voor iedereen. We zijn in ieder geval heel blij met het resultaat. En we verwachten dat het groen ook gaat bijdragen aan verkoeling in de binnenstad. Het is echt de moeite waard om te doen.”