x
Logo 2 Grootouders raadszaal Logo Spandoek 700x394

Grootouders voor het klimaat

"Grootouders voor het klimaat" is een landelijke organisatie die ook al enkele jaren actief is in Gouda. Onlangs was er een bijeenkomst in de raadszaal in het Huis van de stad. Initiatiefnemer Dick van Elk gaf aan dat er meer gevoel voor urgentie moet komen als het gaat om klimaat-adaptatie, zeker bij de politiek. We hebben namelijk nog maar 6 jaar totdat de wereld definitief 1,5 graad opwarmt en dit niet meer omkeerbaar is. De gevolgen van die opwarming zijn overal merkbaar: zware hagel- en regenbuien wisselen af met periodes met extreme hitte en droogte. Dat laatste zorgt voor migratie van grote groepen mensen. Hitterecords worden overal op de wereld geconstateerd. Daardoor ontstaan ook vele bosbranden, waarbij bomen verbranden en er dus nog meer CO2 in de lucht komt. De oceanen warmen veel sneller op en het koraal is al ruim voor de zomer verbleekt of sterft af.

Grootouders lezen en horen het nieuws en zien dat klimaatverandering steeds sneller leidt tot allerlei ongewenste veranderingen. In Nederland zijn dan er dan ook veel grootouders die zich zorgen maken over de wereld waarin hun kinderen en kleinkinderen zullen opgroeien. Zij verlangen meer actie om ontwrichtende klimaatverandering te voorkomen. Het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering en het streven naar een duurzame energievoorziening zou voor alle politieke partijen topprioriteit moeten zijn. Petities zijn aangeboden, ze liepen mee in de klimaatmars van Groningen naar Glasgow en demonsteerden in Den Haag.
Er zijn ongeveer twee miljoen grootouders in Nederland. Dit is een initiatief van Urgenda. Een grote beweging heeft meer invloed. Help mee! Laat weten dat je de Grootouders voor het Klimaat steunt of maak de beweging bekender in je netwerk. Stuur een mail naar: info@grootoudersvoorhetklimaat.nl

In Gouda gaan ze op zoek naar duurzame energie en willen aansluiten bij "klimaat-acties" die zij zelf of samen met de buren of vrienden kunnen uitvoeren.

Denk mee en laat je stem horen op www.grootoudersvoorhetklimaat.nl