x
Bodem vloerisolatie

Isoleren van de kruipruimte tot 35% warmte-opbrengst

Bij veel huizen die ouder zijn dan 30 jaar is er nog geen isolatie onder de vloer en een afdeklaag op de grond van de kruipruimte aangebracht. Hierdoor trekt er nog steeds vocht vanuit de kruipruimte naar de woning. Dit zorgt er voor dat de vloer tot ca. 5 graden kouder aanvoelt. Start dan eerst met het afdekken van de bodem om vochtverdamping tegen te gaan.

Er zijn verschillende materialen voor een kruipruimte, zoals vlokken, parels, isolatiematrassen, folie met luchtzakken of schelpen. Laat je technisch adviseren door het Duurzaam Bouwloket www.duurzaambouwloket.nl Of ga eens kijken in de Woonwijzerwinkel op Rotterdam Heijplaat www.woonwijzerwinkel.nl daar kan je niet alleen advies krijgen, maar ook alle soorten isolatie bekijken, of het nou gaat om natuurlijke stoffen (wol, kokos, recyclede spijkerbroeken, hennep etc.) of diverse kunstmatige vezels.

Let op: wanneer er niet een beetje condens is, maar er een laag water in de kruipruimte staat, dan hebben al diverse Goudse inwoners gekozen voor het gedeeltelijk vullen met EPS-korrels, die drijven op het water. Zo ontstaat er een laag die condens tegen kan houden en een luchtlaag die isoleert. De korrels bewegen mee met de grondwaterstand, maar het kan ook zijn dat je huis gewoon een lage ligging heeft ten opzichte van de omgeving. Dan staat er altijd water in de kelder of kruipruimte.

Isoleren met subsidie
Een veel gebruikte reden voor woningeigenaren om de kruipruimte niet te isoleren is vanwege de investering.
Er zijn echter tegenwoordig subsidies om tegemoet te komen in de kosten. Hierdoor zou je binnen enkele jaren de investering eruit kunnen hebben.

De subsidie op vloerisolatie bedraagt vanaf 1-1 2021 € 7,- per m². De besparing is het grootst bij vloeren met vloerverwarming, maar ook bij woningen die verwarmd worden met radiatoren of een convectorput kan extra veel energie worden bespaard wanneer je vloerisolatie combineert met het optimaliseren van je CV systeem. lees meer