x
Wadi in tuin Distelvlinder 2015 Bloedrode heidelibel Tuin met vijver

Leg een Tuiny Forest of een Tuiny Poel aan

Alles in het klein

In Nederland worden alle huizen van te voren berekend op het gewenste vierkante meters woongenot. We zijn dan ook heel efficiënt hoe we met onze beperkte ruimte om gaan. Intussen zitten we op 18 miljoen mensen in dit kleine land en toch willen mensen wonen en leven met groen. Een bos in je tuin is niet voor iedereen weggelegd. Maar een klein bosje wel! IVN natuureducatie maakt het heel gemakkelijk: je bestelt gewoon een Tuiny Forest van 6 m2! Zelfs in een schaduwtuin kun je planten kwijt, al heeft het bosje natuurlijk wel een beetje zonlicht nodig.

Een klein bos

Bestel een klein bos en je ontvangt, tegen betaling natuurlijk, inheemse heesters, bomen en kruiden! Een betere bijdrage aan biodiversiteit kun je niet leveren. Goed tegen hittestress en verdroging, goed voor insecten, vogels en bodemleven. Geschikt voor alle grondsoorten. Ze beloven dat deze 6m2 een ecologisch feest wordt in jouw tuin. Het kleine bos is met behulp van een uitgebreid stappenplan binnen een halve dag aangelegd. En voor de luie tuinders geldt: je hoeft het niet grondig te onderhouden.

Een kleine poel

In navolging van al die "tiny houses en tuiny forests" kan je nu ook een kleine poel aanleggen. In tijden van grote droogte is dit natuurlijk een oase voor insecten, egels, vlinders en vogels. Lees hier het stappenplan hoe je het aan kan leggen en wat de ervaringen zijn van anderen. Er is nu namelijk ook een zelfaanleg-pakket voor een kleine vijver met planten en gemakkelijke instructie. Wil je kikkers horen kwaken, padden of watersalamanders zien wegspringen en libellen en waterjuffers horen ritselen in het riet, of bijen en vogels zien drinken. Poelen en andere moerassige gebieden staan onder druk, terwijl veel dieren, zoals amfibieën, vogels en insecten, deze gebieden hard nodig hebben.
Daarom is er nu de Tuiny Poel, een handzaam vijvertje dat je zelf kan aanleggen in praktisch elke tuin. Met zo’n tuinpoel van twee vierkante meter geef je dieren en inheemse planten een leefgebied. In een "natuurlijke vijver" moet je natuurlijk niet met chemische middelen werken, en je hoeft ook geen pomp te gebruiken om het water helder te houden. De biodiversiteit en met name de zuurstofplanten, zorgen ervoor dat het water gezond en helder blijft.

Help dus mee om de warme zomers door te komen en verbeter de biodiversiteit in je omgeving.
Mensen en dieren worden hier vast en zeker gelukkiger van.