x
 • home
 •   Groen
Buurtbijeenkomst met regentonnen op de voorgrond Demonstratie deksel Buurtbijeenkomst grassenbuurt

Regentonnen kiezen en bestellen met de hele buurt

Geslaagde regentonactie, wie volgt?

We merken vaker de gevolgen van klimaatverandering: Er zijn lange periodes van droogte, of juist langdurige regenval. Natuurlijk kunnen we als individu dit grote klimaatprobleem niet oplossen, maar soms kunnen we wel iets bijdragen. Als we allemaal ons regenwater opvangen, kunnen we in periodes van grote droogte zonder zorgen onze plantjes water geven, de ramen zemen of de auto wassen. Dat kan heel eenvoudig met de aanschaf van een regenton.

Samenwerken

De onafhankelijke 'Regentongroep Water- en Grassenbuurt Gouda' is opgericht door Goudse inwoners Niek van den Akker en Ellen Hagen. Zij hebben ervaring opgedaan bij een initiatiefgroep in Leiden en onderzoek gedaan naar de aanschaf van regentonnen. Daarna gingen zijn in gesprek met de Gemeente Gouda en met diverse leveranciers. Het resultaat van al deze inspanningen is dat er nu korting wordt gegeven voor alle Goudse inwoners. En dat de gemeente voorbeeld regentonnen brengt en haalt voor een kijkochtend of -middag in de wijk.

Korting en vergoeding van de gemeente

De gemeente Gouda geeft een vergoeding aan inwoners die een regenton hebben gekocht. Je kunt deze vergoeding aanvragen via het aanvraagformulier.

Daarnaast geven de volgende leveranciers korting:

* TAS Tuincentrum Waddinxveen - (houten tonnen) geven geen korting, maar zij rekenen geen bezorgkosten.

* Van der Spek Tuincentrum geeft op alle regentonnen 10% korting.

* GAMMA Bouwmarkt in Gouda (voornamelijk kunststof tonnen) geeft 20% korting.

Je kan overal natuurlijk een regenton kopen, maar dan geldt alleen de subsidie van de gemeente Gouda.
Let op:
eventuele accessoires die je koopt bij deze leveranciers zijn meestal niet bij de prijs inbegrepen.
Vermeld w
el dat je via de Regentonnen-actie van Gouda inkoopt.

  Waarom zo'n actie?

  Klimaatverandering treft iedereen. Schoon regenwater niet via het riool afvoeren, maar in een ton opvangen of in de grond laten verdwijnen heeft veel voordelen. Met een vochtige bodem kunnen we beter de droge periodes doorkomen. Daarnaast kan bij zware regen de waterzuivering overlopen, omdat het maar een bepaalde hoeveelheid water kan hebben. Dan komt er vervuild water in de sloten, daar zitten chemicaliën in, medicijnresten, drugs en meer vervuiling. Dat is slecht voor dieren en planten. Vissen sterven en vogels leggen bijvoorbeeld eieren met een veel te dunne schaal. Het is beter om dit te voorkomen.

  Kiezen en samen kopen

  Buurtbewoners kunnen op een speciale “actiedag” verschillende modellen regentonnen bekijken. Er is dan informatie over de bevestiging aan de regenpijp en over de kortingsmogelijkheden. Verder is het mogelijk om een ton in de eigen tuin te zetten om te bekijken of deze bevalt. Daarna kunnen ze zelf door iedereen met korting besteld worden. De regentonnen die worden getoond zijn allemaal gekocht door de gemeente Gouda en dienen als voorbeeld.
  Wat kan je bieden aan andere bewoners:

  • korting op de aanschaf bij 3 aanbieders
  • bekendheid met de subsidieregeling van de gemeente Gouda, waarbij extra € 30,- per ton wordt vergoed (max. 2 tonnen)
  • het is leuk als een bewonersvereniging actief meedoet met zo'n dag
  • extra informatie van IVN en de tuinambassadeurs over groene/klimaatbestendige tuinen en afkoppelen van de regenpijp om water in de grond te laten zakken.

  Zin om dit ook te organiseren?

  De gemeente Gouda hoopt op een vervolg met andere inwoners. Wil je als betrokken inwoner ook een regentonochtend of -middag organiseren? Mail dan naar gemeente@gouda.nl. Dan brengt de gemeente de regentonnen naar de wijk en haalt ze daarna weer op. De deelnemers uit de buurt kunnen dan individueel bestellen bij een van de drie bedrijven die met de kortingsactie meedoen, speciaal voor Gouda.

  Kijk op de website van de gemeente Gouda voor meer informatie over het organiseren van een regentonactie.

  Download bestanden:

  Kortingsformulier vd Spek (360,302 KB)