x

Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland

De partner voor ondernemers die willen verduurzamen

In november 2022 startte SEB-MH om ondernemers te ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf. “Wij zagen dat ondernemers wel willen verduurzamen, maar toch gebeurde het niet,” legt voorzitter Teun Bokhoven in zijn openingswoord uit. “En waarom niet? Omdat verduurzaming niet de corebusiness is. Het is ingewikkeld en het kost tijd en gedoe om je erin te verdiepen. Die obstakels nemen onze consulenten voor de ondernemers weg.” Inmiddels hebben ruim 110 bedrijven al gebruik gemaakt van de diensten van SEB-MH.

Judith Cok, directeur Coöperatieve Rabobank Kring Zuid-Holland, en Michiel Bunnik, wethouder Economie in Gouda, steunen het initiatief vanaf de start. “Ik vond het zelf al lastig om zonnepanelen te laten installeren, en dan ben ik nog maar een particulier,” gaf Judith toe. “Daarom staan we als Rabobank achter het servicepunt en achter het ondersteunen van de ondernemer.” De wethouder benadrukte nog eens de noodzaak. “In 2030 willen we als regio zonnepanelen op 30 procent van de daken. Maar er moet voor de ondernemer ook iets in zitten. SEB-MH helpt om die win-win voor elkaar te krijgen.”

SEB-MH in het kort

SEB-MH heeft vier consulenten die de ondernemers bijstaan bij energiebesparing, energieopwekking en gasloos ondernemen: Niels Fluitman, Ton Vreeburg, Joep Coenen en Martin Zwinkels. Op verzoek van een ondernemer of collectief van ondernemers inventariseren de consulenten wat er nodig is om aan de verduurzamingswens te voldoen, ze stellen een businesscase op, hebben contact met derden, bieden handvatten voor plannen, subsidies en contracten en assisteren bij het zoeken naar betrouwbare leveranciers. Coördinator Niels vatte de werkzaamheden als volgt samen: “De wereld van de energietransitie is een jungle en wij nemen de ondernemer daarin mee. We zijn geen adviesbureau, maar wel een ondersteunende gesprekspartner. Wij staan naast je en zorgen dat je niets over het hoofd ziet.”

Bezoek de website