x
Geteelde groenten van de Stadakker op een kraam Groente op het veld

Stadsakker Gouda

Er is een stadsakker in Gouda! Een plek waar samen met de omwonenden op een duurzame manier groente en fruit verbouwd wordt. Groenten en fruit direct van de akker, zo op je bord. Hier kun je leren over gezond eten, weten waar het vandaan komt en zien hoe het geproduceerd wordt en hoe het groeit.

Gezonde groenten

Op de stadsakker worden gezonde groenten geteeld: zonder gebruik van kunstmest en gif. In de toekomst ook biologisch. Tyara, een professionele tuinder met een opleiding in de biologische landbouw Warmonderhof wordt hierbij geholpen door vrijwilligers. Door de grond anders te gebruiken ontstaat een gezonde bodem die weerbaar is voor verschillende weersinvloeden en sterkere gewassen geeft. Omdat de groente nauwelijks onderweg is, smaakt het vaak beter en blijven de vitaminen beter behouden. De stadsakker is ook een mooie en inspirerende plek om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren over manieren van voedsel verbouwen die toekomstbestendig is.

Groenten kopen

Na de start van de teelt op 1 augustus 2023, leverde het eerste deel van de Stadsakker al zijn eerste opbrengst: koolrabi, andijvie, venkel, groene kool, boerenkool. In 2024 hebben we een heel seizoen en kunnen er veel meer groenten geteeld worden, zoals spinazie, worteltjes, bietjes en sla. Dan komt er ook een goede manier om de oogst te verkopen. Bijvoorbeeld via groentepakketten, waarbij je per week voor een vast bedrag een tas met verse groenten krijgt, voor het aantal personen binnen een huishouden. Op die manier kunnen we de prijs van de groentepakketten laag houden. Daarnaast kunnen we ook groentepakketten maken voor mensen met minder geld, zodat iedereen mee kan doen.

Heb je interesse om groenten te kopen? Geef je dan op via het contactformulier op de website van de Stadsakker. Je ontvangt dan meer informatie over de groentepakketten en de kosten. Daarna kun je besluiten of je wekelijks een pakket wil hebben. De productie is op dit moment nog laag en de interesse is al groot. Op basis van de aanmeldingen kunnen we inschatten hoeveel we volgend jaar kunnen verbouwen.

Meehelpen

Naast de vaste tuinders werken er wekelijks een aantal vrijwilligers mee. Er is altijd veel te doen, omdat we zonder bestrijdingsmiddelen werken. Extra handen zijn daarom altijd welkom. Misschien ben je nog niet heel ervaren. Maar met een beetje hulp van de boerin, kan iedereen meewerken met schoffelen, wieden, planten, oogsten en wat er verder nog te doen is.

Heb je niet elke week tijd? Dat geeft niks. We werken met vaste tijden en soms tussendoor afhankelijk van het weer en de groei van de planten. Daarvoor hebben we een app-groep het ‘Stadsakker Groen Team’. Je mag ook af en toe meewerken op de dagen dat je kunt.

We kunnen alle hulp goed gebruiken!

Waar is de Stadsakker?

De Stadsakker is op een stuk land aan de rand van Gouda, in de uiterwaard van de Hollandse IJssel:

Goverwellepad, 2807 CB Gouda

Kijk ook eens naar:

Eetbaar Gouda in 25 verschillende buurttuinen