x
vrouw isoleert erker Raam eruit tijdens Green Make Over 2 soorten isolatie in plafond

Stappenplan aardgasvrij wonen

Plannen per wijk

We gaan niet allemaal tegelijk van het aardgas af. De gemeente Gouda heeft eind 2021 een plan gemaakt, waarin staat welke wijken het eerst aardgasvrij worden. Dan duurt het nog jaren voordat die eerste wijken echt helemaal aardgasvrij zijn. Maar… je hoeft niet op de gemeente te wachten. Er zijn al diverse buurtinitiatieven waar bewoners met elkaar onderzoeken wat de beste oplossing is voor hun huis of straat en tegen welke kosten. Daarna gaan ze gezamenlijk inkopen. Kijk hiervoor bij Bewoners energiecoöperatie of op Energienetwerk Gouda Ga je verbouwen of onderhoud plegen aan je huis, start met isoleren en vergeet niet de ventilatie van je huis. Het vervangen van je cv-ketel is in feite de laatste stap.

Aardgasvrij in 6 stappen

 1. Check de isolatie van je woning
  Leer je huis kennen en check de isolatie van je dak, buitenmuren, de vloer van de begane grond (kruipruimte), en het soort glas in de ramen. Is je huis na 2000 gebouwd? Dan is het waarschijnlijk al goed geïsoleerd. Kijk op www.miliecentraal.nl voor isolatiewaarden. Vraag een gratis energiecoach om advies (in de winter kan een warmtescan worden gemaakt).
 2. Breng isolatie aan in je huis
  Kijk naar: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en HR++ glas van woonruimtes en slaapkamers. Na goed isoleren gebruik je veel minder energie. Alleen al vloer/bodemisolatie kan 30% schelen in energiekosten. Let ook eens op de tochtlekken bij je voor- of achterdeur. Wil je niet veel geld uitgeven, breng dan isolatiefolie aan achter de radiatoren en om je CV ketel en alle leidingen en plaats tochtstrips.
 3. Verbeter de ventilatie
  Goed ventileren is belangrijk voor je gezondheid. In huizen van voor 1980 gaat dit via raampjes en roosters, in de winter maakt dit je huis koud. Gebruik dan een ventilatie-unit die warme lucht in laat. Bij mechanische ventilatie kan je de lucht in- en afvoer automatiseren. Er zijn ook apparaten die warmte terugwinnen.
 4. Check je verwarmingen
  Je CV ketel kan je zetten op 60 graden. Waterzijdig inregelen houdt in dat verwarmingen optimaal zijn afgesteld en bijvoorbeeld geen lucht erin hebben (dit doen installateurs niet automatisch). Ze zijn niet altijd geschikt voor lagere temperatuur-verwarming, ze kunnen bijvoorbeeld te klein zijn. Je kan ze vervangen door dikke verwarmingen of vloerverwarming erbij aanleggen.
 5. Ga elektrisch koken
  Hiervoor heb je een aparte groep nodig in de meterkast. Als een magneet aan je pannen “plakt”, dan zijn ze geschikt zijn voor elektrisch koken of inductie. Je kan zo wel alvast wennen aan een nieuwe manier van koken.
 6. Vervang je cv-ketel door duurzame verwarming
  Een hybride warmtepomp gebruik je samen met je CV-ketel, die dan alleen nog werkt op piekmomenten wanneer het heel koud is, zo bespaar je al heel veel gas. Een gewone warmtepomp werkt zonder CV-ketel en kan warmte produceren uit water of uit de lucht. Deze pompen gebruiken wel meer stroom! Vaak schaffen mensen die aan als ze al zonnepanelen hebben. Op een gegeven moment is je huis goed geïsoleerd en ook verder klaar voor aardgasvrij wonen.

Komt er een (kleinschalig) warmtenet?

Dan heb je geen warmtepomp nodig en hoef je waarschijnlijk de radiatoren ook niet aan te passen (behalve als het warmtenet werkt met een lage temperatuur). Een zonneboiler of douche met warmteterugwinning kan wel een goede aanvulling zijn.

Komt er groen gas?

In een klein aantal wijken komt er misschien groen gas, dat kan in combinatie met een hybride warmtepomp. Zo verwarm je je huis voornamelijk elektrisch, met alleen gebruik van gas als het koud is.

Komt er géén warmtenet, géén groen gas en géén collectieve warmtepomp?

Neem dan een elektrische warmtepomp. Eventueel te combineren met een zonneboiler voor warm water. Pas evt. je radiatoren aan (zie stap 4). Zonnepanelen kunnen altijd, maar leveren stroom en…. daarmee is je huis in de winter nog niet warm!

Tip 1 Eerst isoleren

Begin met eenvoudige isolatie-klussen in je huis. Neem een borstel achter je brievenbus, isoleer je leidingen en zet folie achter alle radiatoren, hang geen lange gordijnen voor de verwarming in de winter. Neem LED-lampen en laat geen oplaadstekkers of apparaten standby staan. Zo bespaar je al € 375,- per jaar aan energiekosten.

Tip 2 Lage temperatuur

Heb je inmiddels je isolatie op orde? Zet dan in een koude winterperiode de temperatuur van je CV-ketel een tijdje op 50 graden en voel of je woning met een lage temperatuur snel genoeg lekker warm wordt.

Tip 3 Zonnepanelen kunnen altijd

Zonnepanelen kun je op elk moment plaatsen, los van dit stappenplan. Is je budget beperkt en moet je kiezen wat je als eerste doet? Ga dan eerst goed isoleren. Meestal bespaar je met isoleren meer CO2 dan met zonnepanelen. En met isolatie breng je meteen je energierekening omlaag.

Tip 4 Hybride warmtepomp als tussenstap

Wil je nu al minder gas gebruiken, dan kun je ook een hybride warmtepomp nemen naast je cv-ketel. Vele wijken zullen tot ca. 2030 op het gasnet zijn aangesloten. Als je nu een hybride warmtepomp neemt, heb je er nog jaren profijt van. Let wel op: er zijn twee soorten hybride modellen: die je wel kan blijven gebruiken of juist niet, als je helemaal van het gas af gaat.

Heb je behoefte aan een GRATIS advies over aardgasvrij wonen?
Vraag een energiecoach of maatwerkadvies bij je thuis via energieadvies@gouda.nl

Download bestanden:

Factsheet compleet verwarmingstechnieken januari 2019 (6,154 MB)