x
Energietransitie Campagne wat doe jij Hilde Niezen Marjolein Traas

Verduurzamen Groenhovenbad

In het afgelopen jaar zijn zowel sporthallen de Mammoet en Zebra als het Groenhovenbad verduurzaamd. Alle drie hebben ze zonnepanelen op het dak gekregen. Het Groenhovenbad heeft daar bovenop ook zonnecollectoren geïnstalleerd en is daarmee het eerste pand van de gemeente die over deze techniek beschikt.

Groenhovenbad Gouda

Ook als het vriest warm douchen

Deze warmtecollectoren worden gebruikt voor de verwarming van het douchewater. In totaal zo’n 220 m2, goed voor 334 GJ (93.000 kWh). Collectoren verwarmen water door de zon. Dat kan het hele jaar door. Zelfs als het in de winter vriest maar er is zon, dan kunnen bezoekers toch warm douchen!

In de installatieruimte van het zwembad staan 2 grote goed geïsoleerde buffervaten voor de opslag van het warme water. Marcel Cloosterman (links) van het bedrijf “Ik ben Ra” heeft de zonnecollectoren geplaatst. De aanbesteding en uitvoering van de werkzaamheden zijn door de gemeente gecoördineerd, want er was al ervaring met andere projecten zoals met de zonnepanelen die liggen op de daken van het Huis van de Stad en Cultuurhuis de Garenspinnerij. Op de foto staan Marjolein Traas en Nick Kulderij van Sportpunt Gouda eveneens afgebeeld.

zonnepanelen en -collectoren Groenhovenbad

De verduurzaming is onderdeel van het ‘uitvoeringsprogramma duurzaamheid’, dat de gemeente in 2016 vaststelde. Wethouder Hilde Niezen licht het duurzaamheidsoffensief van de gemeente toe: we willen Gouda in 2040 CO2 neutraal krijgen. De opgave draait om in totaal 32 gebouwen van de gemeente, waaronder sportgebouwen, de Chocoladefabriek, Schouwburg, Brandweerkazerne, Cultuurhuis de Garenspinnerij, kinderboerderij Bloemendaalseweg en Lekkenburg.