x
Groente en fruit Aardbei aan plant IVN natuureducatie GOUDA Anne Kære fotografie Vindingrijk Fruit en groente

Eet eens wat vaker vegetarisch

Wat je eet heeft effect op het milieu en ook het klimaat

Het eten van vlees is erg vervuilend voor de planeet, er wordt veel grond gebruikt, water en transport (C02 uitstoot) en door de mest van de dieren komen er teveel broeikasgassen vrij (methaan) voordat er een stukje vlees op je bord ligt. Probeer gewoon eens een vegetarische maaltijd, de lekkere recepten staan onderaan. En natuurlijk is groente en fruit uit de buurt beter voor het milieu dan wanneer we die vervoeren vanaf de andere kant van de wereld.

Wat kan je zelf doen?

Bijvoorbeeld door 1x per week geen vlees te eten ben je ook heel goed bezig voor het klimaat. Hiermee bespaar je per persoon per jaar: 6 kilo vlees, 587 kilometer autorijden (verder dan van Amsterdam naar Parijs) en 750 liter water.

Als je vis eet, bekijk dan waar deze vandaan komt en of deze duurzaam is gevangen. Groente en fruit uit Nederland is beter voor het klimaat dan boontjes of fruit uit Afrika laten invliegen. Er zijn mooie lokale en regionale initiatieven waarbij voedsel dichtbij de klanten wordt verbouwd, zoals de Voedselfamilie Krimpenerwaard en Rechtstreex waar je lokale producten kunt kopen.

Meer handige tips voor de dagelijkse keuzes kan je terugvinden bij MilieuCentraal.
Ook het Voedingscentrum heeft veel informatie over de impact op het klimaat van verschillende soorten voeding en specifieke producten.

Kinderen en voedsel

In Gouda hebben enkele scholen voedselbosjes aangelegd om voedsel dichter bij kinderen te brengen. Zo leren ze wat er waar kan groeien, hoeveel moeite je moet doen voor het verbouwen van je eten, maar ook dat het lekker en gezond is klik hier

Eetbaar Gouda

Dit is een platform waarop buurtmoestuinen en groendoeners van Gouda te vinden zijn. Eetbaar Gouda is voor iedereen die groen doet en geïnteresseerd is in groen, niet één persoon of een geselecteerd groepje. Eetbaar Gouda ziet graag dat er meer samenhang groeit tussen de groendoeners in Gouda zowel online als offline. Het moet makkelijk zijn om met elkaar in contact te komen.

De Jumbo heeft veel vegetarische recepten en producten.
Ook de AH biedt een veelheid aan vegetarische producten.
En de Lidl wil klanten echt stimuleren om vegetarisch te eten.

Zo kan je, terwijl je lekker eet, elke dag iets doen voor het klimaat!