x
Drogerballen Was ei Wasbal

Was- en drogerballen duurzaam, zonder zeep wassen werkt. Probeer het!

Wasballen hoe werken ze eigenlijk?

Een wasje draaien zonder wasmiddelen, maar met “wasballen. Hoe kan dat?

Er zijn testen te vinden op internet van diverse soorten aangeboden wasballen. Het valt op dat de ene bal 1.500 wasbeurten garandeert, een andere 1.000 of zelfs 800 wasbeurten. De kunststof ballen zijn gevuld met kleine keramische bolletjes, zoiets als je weleens ziet in plantenbakken, maar dan een stuk kleiner. Als je een bal hebt voor 1.500 wasbeurten en je draait 2 wassen per week, dan hoef je 15 jaar lang! geen wasmiddel te kopen. Wanneer je wasgoed minder schoon wordt kan je de keramische bolletjes vervangen m.b.v. een navulverpakking.

Het geheim van de ballen zitten hem in de hydroxyl-ionen. Deze ionen zouden voor een schone was zorgen. Hoe werkt dat nou precies? Dat antwoord geeft de Technische Universiteit van Delft. Volgens prof. dr. Jan van Esch, hoogleraar aan de Technische Universiteit is het idee dat het hydroxyl-ion bindt aan de vuildeeltjes. Daardoor krijgen ze een licht negatieve lading. Twee negatieven stoten elkaar af, waardoor het vuil afstoot van het textiel, waardoor het schoon zal worden. Zeep werkt op dezelfde manier. Verandert het pH-gehalte van het water? Zo ja, dan ontstaat er een soort zeep. Op sommige verpakkingen staat dat de natuurlijke mineralen de pH-waarde van het water verhogen en zo de was reinigen. Verder wordt er gesproken over de oppervlaktespanning van het water. Als de oppervlaktespanning van het water omlaag gaat, zoals bij zepen gebeurt, dan lossen vuildeeltjes in water op. Hoe hoger de oppervlaktespanning, hoe minder zeep.

Resultaten

Er zijn al diverse mensen maandenlang aan het wassen met zo'n wasbal. En het resultaat?
Zweetgeuren verdwijnen, gemiddelde vieze vlekken gaan eruit en het wasgoed ruikt fris. Niet naar zeep dus, maar naar fris water.
(Maar mensen die hele vieze kleding hebben moeten dit wel even voorweken natuurlijk.)
Het is ook ideaal voor mensen met een allergie voor zeep. En... je gebruikt geen plastic wegwerpflessen, afhankelijk van hoe vaak je wast natuurlijk, tussen de 6 en10 flessen per jaar. Geen fosfaten in het afvalwater en er komen geen niet-afbreekbare stoffen in het milieu. En..je bespaart zo'n beetje € 60,- euro per jaar. Er zijn wasballen die 10-15 jaar meegaan. Tel uit je winst!

----------------

En daarna gebruik je drogerballen

Drogerballen zijn ballen van puur 100% wol. Die leg je in je droger en laat ze meedraaien met al je wasgoed. Hierdoor wordt het wasgoed luchtiger gehouden en wordt je droogtijd 1/3 korter, dat bespaart dus energie. Bijkomend voordeel: je hoeft amper meer te strijken, dat bespaart ook weer energie.
(sommige mensen hebben tennisballen in de droger, dat maakt wel heel veel herrie en je wasgoed slijt extra snel).


Zelf maken

Je kan ze ook zelf maken: bolletje maken van 100% wol, steek het uiteinde minstens 4x terug, Een sok of panty eromheen doen en 2x mee-wassen. Dan vervilt de wol. Daarna in je droger gooien en er nooit meer uithalen!

Er zijn nog niet veel winkels die dit verkopen, maar type "wasbal of drogerbal" in op Google en je kan vele soorten vinden.

Een win-win-win situatie!