x
Was ei Wasbal Drogerballen

Was- en drogerballen duurzaam, zonder zeep wassen werkt. Probeer het!

Wasballen hoe werken ze eigenlijk?

Een wasje draaien zonder wasmiddelen, maar met “wasballen. Hoe kan dat?

Er zijn testen te vinden op internet van diverse soorten aangeboden wasballen. Het valt op dat de ene bal 1.500 wasbeurten garandeert, een andere 1.000 of zelfs 800 wasbeurten. De kunststof ballen zijn gevuld met kleine keramische bolletjes, zoiets als je weleens ziet in plantenbakken, maar dan een stuk kleiner. Als je een bal hebt voor 1.500 wasbeurten en je draait 2 wassen per week, dan hoef je 3 jaar lang geen wasmiddel te kopen. Wanneer je wasgoed minder schoon wordt kan je de keramische bolletjes vervangen m.b.v. een navulverpakking.

Het geheim van de ballen zitten hem in de hydroxyl-ionen. Deze ionen zouden voor een schone was zorgen. Hoe werkt dat nou precies? Dat antwoord geeft de Technische Universiteit van Delft. Volgens prof. dr. Jan van Esch, hoogleraar aan de Technische Universiteit is het idee dat het hydroxyl-ion bindt aan de vuildeeltjes. Daardoor krijgen ze een licht negatieve lading. Twee negatieven stoten elkaar af, waardoor het vuil afstoot van het textiel, waardoor het schoon zal worden. Zeep werkt op dezelfde manier. Verandert het pH-gehalte van het water? Zo ja, dan ontstaat er een soort zeep. Op sommige verpakkingen staat dat de natuurlijke mineralen de pH-waarde van het water verhogen en zo de was reinigen. Verder wordt er gesproken over de oppervlaktespanning van het water. Als de oppervlaktespanning van het water omlaag gaat, zoals bij zepen gebeurt, dan lossen vuildeeltjes in water op. Hoe hoger de oppervlaktespanning, hoe minder zeep.

Resultaten

Er zijn al diverse mensen maandenlang aan het wassen met zo'n wasbal. En het resultaat?
Zweetgeuren verdwijnen, gemiddelde vieze vlekken gaan eruit en het wasgoed ruikt fris. Niet naar zeep dus, maar naar fris water. Ideaal voor mensen met een allergie voor zeep. En... je gebruikt geen plastic wegwerpflessen, afhankelijk van hoe vaak je wast natuurlijk, tussen de 6 en10 flessen per jaar. Geen fosfaten in het afvalwater en er komen geen niet-afbreekbare stoffen in het milieu. En..je bespaart zo'n beetje € 60,- euro per jaar.

En daarna? Gebruik je drogerballen.

Dat zijn puur wollen ballen die vervilten en meegaan in de droger. Stop je wasgoed erbij en het droogt luchtiger, waardoor je een 30% kortere droogtijd hebt. Daarna hoef je de kleding nog amper te strijken. En wil je toch een geurtje aan je was meegeven? Een paar druppels olie op die wollen bal is voldoende. Drogerballen kan je gemakkelijk zelf maken: maak van 100% wol een balletje, doe een sok erover en was dit 2x mee in de wasmachine, daarna in de droger gooien en het gaat steeds meer vervilten en doet z'n werk bij elke was, (op elke zoekmachine kan je was- of drogerballen vinden).

Een win-win-win situatie!