x
Afbeelding Steffie Aloys 20211030 153704 Standaard pakketten Evert als energiecoach P1 8 8 2 soorten iso van Aloys

Wat doet een energiecoach en hoe vraag ik er een aan?

Wil je energie besparen?
Een energiecoach denkt graag met je mee

Door energie te besparen, bespaar je meteen geld. En het is goed voor het milieu. Je kunt al energie en geld besparen door kleine aanpassingen te doen. Houd bijvoorbeeld je deuren dicht en plaats radiatorfolie achter je verwarming. Gebruik je dan ook nog eens radiatorventilatoren, dan verspreidt de warmte zich beter. Je merkt het meteen, heerlijk! Woon je in een koopwoning? Dan wil je misschien je vloer, ramen en/of dak isoleren. Soms is het best moeilijk om te bedenken welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Doe meteen een aanvraag via Steffie

Een energiecoach komt graag langs en denkt met je mee. Gratis, omdat zij en de gemeente Gouda het belangrijk vinden zoveel mogelijk mensen te ondersteunen. Vraag een energiecoach aan via de website van de gemeente. Wil je eerst meer weten? Steffie legt in een video duidelijk uit wat een energiecoach doet: energie.steffie.nl/gouda

Wil je meteen al een aantal tips? Lees dan even verder

Kleine aanpassingen leveren al veel op

Met minimale inspanningen kun je al een paar honderd euro’s per jaar besparen op de energiekosten. Zet bijvoorbeeld je CV ketel op 60 graden of koop een brievenbusborstel. En wist je dat ongeveer 20% van het gasverbruik komt van het warme water? Kort douchen en een waterbesparende douchekop plaatsen helpt. Meer kleine maatregelen vind je op de pagina Tips voor een lagere energierekening

Overstappen naar andere vormen van energie

Energiecoaches laten ook zien wat het betekent als je kiest voor andere oplossingen dan aardgas. Als de temperatuur buiten 10 graden lager is dan binnen kan de coach met een warmtescan foto's maken. Met deze foto’s ontdek je welke stappen je het best kunt nemen om nog meer energie te besparen. Wanneer je echt wil investeren is het handig te weten wat het meeste effect heeft. Want zomaar een warmtepomp aanschaffen bij een slecht geïsoleerd pand heeft minder zin. Zonnepanelen kun je trouwens altijd plaatsen.

Isoleren en energie besparen: kies je voor vloer- ramen- en/of dakisolatie?

Laat je goed informeren. Voor bijvoorbeeld kruipruimtes zijn verschillende oplossingen. Zand storten werkt niet goed, want vocht blijft erdoor komen. Schelpen zakken vaak weg in de zachte bodem. Wat wel werkt is dampremmende folie op de grond en natuurlijk de onderkant van de vloer isoleren. Dat isoleren kan met schuimvlokken, luchtzakken van isolerende folie of isolatiedekens. Zorg voor ramen met isolerend glas. Voor monumentenpanden is er “monumentenglas”. Dit dubbele glas is lichter van gewicht en kan in de bestaande sponningen worden gezet. En wat te denken van een groen dak? Dat isoleert in de winter en koelt in de zomer. Een schuin dak kun je isoleren. Maar als er alleen spullen opgeslagen liggen, isoleer dan de vloer van de zolder. Dat is een stuk gemakkelijker.

Verbouwen

Bij het Duurzaam Bouwloket kun je als Gouwenaar gratis terecht voor de technische en bouwkundige vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen en energie opwekken. Ook denkt het Bouwloket mee over de financiering hiervan. Dit geldt ook Verenigingen van Eigenaren.

Subsidies

De Rijksoverheid, de provincie Zuid Holland en de gemeente Gouda geven verschillende subsidies.